Hirdetés

Ez igen! Magyarország felzárkózott Nyugat-Európához

2016.08.31. 14:29

Ez igen! Magyarország felzárkózott Nyugat-Európához
(Fotó: illusztráció)

Egyre többen biciklizünk!

Hirdetés

Hirdetés

Egyre népszerűbb a biciklizés Magyarországon: az Eurobarometer felmérése szerint 22 százalékra nőtt azok aránya, akik számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz.  Már a kontinens élvonalában vagyunk, de fontos lenne, hogy a biztonság terén is javítsunk, hiszen a KSH adatai szerint 2015-ben 83-an haltak meg kerékpáros baleset következtében hazánkban. Az NN Biztosító 4+1 tippjével biztonságosabbá tehetjük a biciklizést. 

Az Európai Unió megbízásából készített Eurobarometer közvéleménykutatás adatai szerint Magyarország a dobogós harmadik helyen áll kerékpárhasználat tekintetében a kontinensen, hazánkat csak Hollandia és Dánia előzi meg. 2007 és 2014 között 4 százalékponttal, 22 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a kerékpárt nevezték meg a leggyakrabban használt közlekedési eszközüknek. Ezzel párhuzamosan a felmérés szerint hazánk a 8. helyen áll az EU tagállamai között a kerékpáros közlekedésbiztonság tekintetében.

A kerékpáros közlekedés azonban nem tekinthető veszélytelen közlekedési módnak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben összesen 644-en haltak meg Magyarországon közlekedési balesetben, közülük 83-an kerékpárbalesetben vesztették életüket, ez közel 13 százalékos aránynak felel meg. Emellett 3266 biciklista sérült meg valamilyen balesetben, közülük 1095-en súlyosan. Sokan azonban nincsenek felkészülve egy baleset anyagi következményeire: a MABISZ adatai szerint 2015-ben mindössze 650 000 balesetbiztosítási szerződés volt érvényben.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.