Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamilton és Vettel, ugye kiálltok a melegekért az iszlám szülőhazájában is?

| 2021. 08. 03. | 10:13:00
Magyarország nem mintaállam az LMBTQ-közösség számára, de vannak sokkal „húzósabb” helyszínek a Forma-1-es versenynaptárban.
Hamilton és Vettel, ugye kiálltok a melegekért az iszlám szülőhazájában is?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sebastian Vettel szivárványos maszkban és szivárványos pólóban ment a Hungaroringre vasárnap. „Same love”, vagyis „ugyanaz a szerelem” – hirdette a pólóján, így tüntetve a magyar „homofóbtörvény” ellen. Más formában ugyanezt megtette Lewis Hamilton is.

Szögezzük le: tiszteletet érdemel az a sportoló, aki élénken érdeklődik a közélet iránt, és úgy elmélyed bizonyos ügyekben az utazásai során, hogy az adott ország törvényeit olvassa esténként a szállodai szobában, ha pedig jogsértést tapasztal, azt azonnal és harsányan szóvá teszi mint emberjogi aktivista. Nagyon szép és nemes tett! Kár, hogy a Google-fordító még nem az igazi, így eshetett meg az, hogy Sebastian Vettel valamit nagyon félreértett, a magyar törvény ugyanis nem tiltja a homoszexuális szerelmet, hanem egyik kiegészítése szerint tilos a „homoszexualitást megjeleníteni” a kiskorúaknak Magyarországon, mint ahogyan en bloc tiltja az iskolai szexuális felvilágosítást.

Egyébként ha a srácok általánosságban tüntetnek a magyarországi homofóbia ellen, akkor nyitott ajtókat döngetnek, hiszen éppen a Magyar Nagydíj előtt egy héttel tartották a Budapest Pride-felvonulást, ahol a szervezők közlése szerint mintegy 30 ezren mutatták meg meleg büszkeségüket, és állítólag olyan jó bulit csaptak, hogy még egy exfasiszta jobbikos is átszellemülten, szivárványos atlétában ropta a menetben. Hosszú kilométereken keresztül pedig alig akadt harminc homofób ellentüntető.

Sebastiannak és Lewisnak a témában tanúsított tudásvágyát mindenesetre fontos részletekkel elégítsük ki!

  • Magyarországon egy 1961-es törvény megszüntette a homoszexualitás büntethetőségét
  • Ez Angliában 1967-ben, az NSZK-ban még később, csak 1969-ben következett be.

Itthon több is történt a leszbikus, meleg és biszexuális emberek jogegyenlőségének megteremtése érdekében, még ha nem is vagyunk még az út végén.

  • 1996 óta törvény ismeri el az azonos nemű személyek közötti élettársi kapcsolatokat
  • az egyenlő bánásmódról szóló törvény 2003 óta a melegeket is védi
  • 2008-ban a homofób és transzfób gyűlölet által motivált erőszakos támadások büntethetőségét teremtették meg a törvényhozók

Ezzel együtt, tudjuk, Magyarország LMBTQ-szempontból nem mintaállam,

hiszen az azonos nemű párok kizárása például a házasság intézményéből nem jelent teljes jogegyenlőséget, no de Németországban is csak 2017 óta házasodnak a melegek, a lemaradásunk ebben a tekintetben egyáltalán nem drámai. Meglehetősen álságos tehát egy ilyen országban tüntetni egy Forma-1-es versenyzőnek, aki ráadásul olyan helyeken is tövig nyomja a gázpedált busás gázsiért, ahol halálbüntetéssel sújtják a homoszexualitást.

Van az a pénz!

A száguldó cirkusz idei pontvadászata például abban az országban kezdődött, ahol ugyan már nem akasztják fel, ha valaki a saját neméhez vonzódik, de férfiak esetében 10 év börtönnel büntethetik a „fajtalankodást”, és még mindig elvárás a határőrök felé, hogy ne engedjék be az országba a „homoszexuális-gyanús” külföldieket. Március 24-e már régen volt, ezért nem emlékszünk arra, hogy Vettel és Hamilton sporttársak milyen módon demonstráltak Szahírban, a Bahreini Nagydíjon? Erős a gyanú, hogy semmilyennel, de ha mégis írásos vagy képi bizonyítékra bukkanna valaki, küldje el a szerkesztőségi címünkre!

Június 6-án az azerbajdzsáni Bakuban állt rajthoz a Forma-1 mezőnye. Nem rémlik, hogy a fiúk felemelték volna a hangjukat a kaukázusi muszlim országban, ahol 2000-ben ugyan dekriminalizálták a homoszexualitást papíron, de a mai napig vegzálják a melegeket: a rendőrök az utcákat járva bárkit bevisznek, aki ránézésre melegnek tűnik. Baku Pride van, már vagy 31 éve – egy teherszállító hajó mongol felségjelzéssel…

Megelőlegezzük, hogy szeptember 26-án Vettel és Hamilton szép nagy mosollyal és meleg szavakkal üdvözli a szingapúriakat, és nem esik majd szó arról, hogy a világ leggazdagabb államában a mai napig miért bűncselekmény a homoszexualitás, és ahol az országot 60 éve irányító politikusdinasztia tagjának is emigrálnia kell, ha melegként el akarja venni élete szerelmét.

Az idény utolsó két versenyét az Arab-félszigeten rendezik meg. De megnéznénk Vettelt és Hamiltont Abu-Dzabiban vagy Dzsiddában szivárványos pólóban feszíteni! Vagyis nem. Szaúd-Arábiában a homoszexualitást halállal büntetik, időnként alkalmazzák is. Már azért is börtön és botozás jár, ha a hatóságok tudomást szereznek két férfi közeledéséről a Twitteren. Eljátszottunk a gondolattal, de óva intjük Lewis Hamiltont mindenféle jogegyenlőségi harctól az Arab-felszigeten, megrengetné a sportágat, ha a feje a szaúdi sivatagba hullna, még mielőtt a nyolcadik világbajnoki címét megszerzi.

Magyarországon teljesen biztonságos bátornak lenni! Várjuk a srácokat szivárványosdit játszani a 2022-es Magyar Nagydíjon is!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Európa Napot tartottak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban
Európa Napot tartottak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban
Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntötte a résztvevőket.
Hirdetés
Hirdetés
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Csekkbefizetés, csomagfeladás, ügyintézés.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!