Hirdetés

Nagy baj van: a Nemzeti Együttműködés Rendszerét belülről bomlasztják

2016.11.29. 13:19

Nagy baj van: a Nemzeti Együttműködés Rendszerét belülről bomlasztják
Szentpéterváron, a világbajnokságon a csíkszeredai szurkolók is magyarok voltak... (Fotó: maszol.ro)

Már csak együttműködési rendszer van. Nemzeti nélkül.

Hirdetés

A „nemzeti ügyeket szem előtt tartó, pragmatikus kormányzás” nem figyelhet minden piszlicsáré ügyre, de a székelyek lerománozása komoly, aminek súlyos következményei lehetnek. A végén még nem mennek el szavazni  a góbék 2018-ban, és az a kétharmadba kerülhet.

Elméletileg a Nemzeti Együttműködés Rendszerében természetesen előfordulhatnak kisiklások, egy ekkora gépezet nem működhet hibátlanul, benne van a pakliban a baki.

Bakinak nevezzük azt, ha Marika telefonos gépírőnő elírja az első harmad számait, és rosszul jelenik meg a Debreceni HK-Csíkszereda hokimeccs végeredménye. Az azonban nem baki, hanem egyenesen a Nemzeti Együttműködés Rendszere elleni súlyos támadás,

ha a Csíkszeredát lerománozzák az MTI-ben.

Marikára nem foghatjuk a rendszer defektjét, mert amit Marika beír, az átmegy egy szerkesztő kezén, vagy kettőén, tehát a Nemzeti Együttműködés Rendszerének zsoldosáén. S ha végül úgy jelenik meg a Kárpát-medencei magyarság számára, hogy

a Csíkszereda román csapat,

akkor nem Marika a hibás, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének gépezete, vagy nemzetellenes pribékek szivárogtak a féltve őrzött rendszerbe. Vagy meghekkelték a románok a rendszer hírügynökéségét, a Magyar Távirati Irodát. De már mióta!

A fenti a hétfői termés, de lehetne bármelyik: az MTI-nek nevezett királyi hírszolgáltató következetesen románozza a MOL Ligában a következő összeállításban játszó csíkszeredai csapatot:

Kapusok:
Ónodi Ottó Ákos (születési hely: Csíkszereda)
Ruczuj Gellért (sz. h.: Csíkszereda)
Hátvédek:
János Imre (sz. h.: Csíkszereda)
Dustin Wood (sz. h.: Scarborough, Kanada)
Papp Szabolcs (sz. h.: Segesvár)
Michal Korenko (sz. h.: Poprád, Szlovákia)
Gecse Hugó (sz. h.: Csíkszereda)
Nathan Cambell (sz. h.: Toronto, Kanada)
Támadók:
Péter Róbert (sz.h.: Csíkszereda)
Antal Norbert (sz.h.: Csíkszereda)
Farkas Tamás (sz. h.: Gyergyószentmiklós)
Antal Zsombor (sz.h.: Csíkszereda)
Molnár Zsombor (sz.h.: Csíkszereda)
Radim Valchar (sz. h.: Karvina, Csehország)
Moldován Ervin (sz. h.: Csíkszereda)
Ilja Szolarjov (sz. h.: Perm, Oroszország)
Bíró Tamás (sz. h.: Csíkszereda)
Egyed Róbert (sz. h.: Csíkszereda)
Rokaly Norbert (sz. h.: Gyergyócsomafalva)
Bors Arnold (sz. h.: Csíkszereda)
Salló Alpár (sz. h.: Csíkszereda)
Edzők:
Leo Gudas (sz. h: Bruntál, Csehország)
Hozó Levente (sz. h.: Csíkszereda)

Na már most tessék eldönteni, hogy közülük melyik román!

1929 - az első hivatalos csíkszeredai csapatkép. Balról jobbra: Bedő Ákos, Schmidt Béla, Vákár Lajos, Löffler Aurél, Czáka István, Miklós Gyula, Dóczy János, Doczy András intéző

 

Itt nem románellenes röpirat fogalmazódik meg. Az összes játékos lehetne román nemzetiségű, az SC Csíkszereda akkor sem lenne román, legfeljebb romániai (via Nemzeti Sport), és az legalább csak burkolt románozás. Mint ahogyan a Dunaszerdahelyet sem szlovákozzuk, noha egy magyar sem játszik benne, de magyarok alapították és magyarok szurkolnak neki (Mi egy vérből valók vagyunk!). A Csíkszeredát is magyarok alapították 1929-ben, olyan sportemberek, akik tudtukon kívül kerültek nagyhatalmi törekvések útjába, s kerültek ezáltal egy másik országba kilenc évvel azelőtt. Őket lerománozni nem túl elegáns cselekedet.

A súlyos állami pénzből működő MTI már 2010-től a NER szerves része, tehát azon a háztájon, a budai hegyen kéne szétnéznie valakinek a RENDSZER elejéről, és esetleg más pályára tanácsolni a nemzeti ügyekben tudatlan szerkesztőt. Az ostobát.

Két érv arra, hogy a Csíkszeredai SC tőről metszett székely.

Székely vicc is lehetne, de nem az. Viccnek durva lenne!

A csíki hoki első hivatalos meccseinek egyikén a krónikások szerint dr. Sprencz György megbotlott a saját botjában, nagyot esett, majd fogta magát, és levonult a jégről. Amikor a bíró kérdőre vonta, kiderült: a csíki legények elolvasták a szabálykönyvet, és megjegyezték, hogy bottal való akasztás után kiállítás jár, de hogy kit állítanak ki ilyenkor, azt már nem nézték meg...

Nagy Benedek, Székedi Ferenc: 50 éves a csíkszeredai jégkorong című, 1979-ben kiadott könyvében így meséli el meghatározó élményét Sprencz Pál, aki 1932-ben a sérült Dóczy János helyett alig 16 évesen állt be a csíki kapuba.

A vonatban a szabályzat paragrafusait ismételgettem magamban, és jól megjegyeztem, hogy a megfogott korongot csak hátrafelé dobva szabad játékba hoznom. Hamar meg is volt rá az alkalom, hisz már az első percekben Cantacuzino mellmagasságú lövését elfogtam, hátradobtam, és... gól!
Szerencsére Vákár Laji gyorsan kiegyenlített.

Az egyáltalán ne zavarja meg a románozásban az MTI sportosztályát, hogy az oroszországi világbajnokságot megjárt magyar jégkorong-válogatott két legnagyobb sztárja, legjobb játékosa, Bartalis István és Sofron István is csíkszeredai születésű...

Cs. Bereczki Attila

SzékelyföldCsíkszereda

Szóljon hozzá!

Hirdetés