Hirdetés

Verdákban nagyon otthon vannak a debreceni fiúk!

civishir.hu

2012.05.03. 09:09

Verdákban nagyon otthon vannak a debreceni fiúk!

Debrecen – A Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapatai idén is bebizonyították, élen járnak az alternatív hajtású járművek tervezésében. Elektromos hajtásról és csodakocsikról nem csak álmodnak!

Hirdetés

Újabb debreceni sikerek születtek a 2012-es elektromos hajtású autók országos versenyein: a május 1-jei hosszú hétvégén rendezték meg Miskolcon az elektromobilok versenyét, Győr pedig a Széchenyi Futamnak adott otthont.

Három éve szerepelnek a Debreceni Egyetem Műszaki Kar csapatai saját tervezésű és építésű autóikkal az országos versenyeken, melyeken évről évre a legjobbaknak bizonyulnak a debreceni autócsodák. Április 28-án rendezték Miskolcon a IV. Elektromobil versenyt, ahol a jelentkező csapatoknak olyan „Lítium-ionos jármű” – elektromobil – tervezése és elkészítése volt a feladata, amely akkumulátoros fúrócsavarozó gépet használ a „jármű” meghajtására. Az idei versenyen 124 csapat állt rajthoz, közülük a Debreceni Egyetem Műszaki Kar gárdája, a 70-es rajtszámú HAJDU Racing Team nagy küzdelemben éppen lecsúszott a dobogóról és a 4. helyezést szerezte meg.

A Debreceni Egyetem 10 hallgatója vett részt a május 1-jén Győr városában rendezett Széchenyi Futamon, ahol több kategóriában is a debreceni műszakisok állhattak a dobogó legfelső fokára. A DE High Voltage csapat két kategóriában indított járművet: a Gerundiumot a versenyautó, az Interceptort a tanulmányautó kategóriában. A versenyautók egyedi példányként épített négykerekű járművek egy üléssel, melyek kizárólagosan versenyzés céljait szolgálják, 250 és 550kg közötti súllyal, valamint 1501 és 2500mm közötti tengelytávval. A bajnok 2012-ben a Debreceni Egyetem Műszaki Kar DE High Voltage csapatának Gerundium névre keresztelt autója lett.

Jelen és jövő között

– A tanulmányautók az álmok és korunk technikai fejlettsége között, vagy ha úgy tetszik, a jelen és a jövő között húzódó határmezsgyét képviselik. Olyan, mintha ezek a járművek be szeretnék bizonyítani, hogy a kivétel erősíti a szabályt, s ennek eredményeképpen meghökkentő, hipermodern formák, elképesztő teljesítmény és futurisztikus felszereltség jellemzi őket – tájékoztatott Husi Géza, a DE Műszaki Kar dékánhelyettese. A tanulmányautó kategóriában aranyérmet szerzett a Debreceni Egyetem Műszaki Kar DE GOCAR csapatának Pedelek nevű járműve, míg az ezüstöt a DE High Voltage csapat Interceptora érdemelte ki.

A Széchenyi Futamon az Innovációs Díjat a DE High Voltage nyerte az Interceptor autó innovációjáért.

Szóljon hozzá!

Hirdetés