Hirdetés

Élre törünk az őssejt kutatásában is

civishir.hu

2011.04.02. 18:45

Élre törünk az őssejt kutatásában is
Csak egészség legyen!

Debrecen – Miért ne gyógyulna meg? Az őssejt kutatás az egész világon a sejtbiológiai kutatások homlokterébe került: most a klinikán laboratóriumot hoztak létre.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biokémiai és Molekuláris Biológia Intézetében őssejt laboratórium létesült. A projekt összköltsége 777 millió 466 ezer forint, amiből 660 millió 846 ezer forint pályázaton elnyert uniós támogatás. Nagyon sok olyan betegség ismert, mely a különféle sejttípusok elhalása, alulműködése miatt következik be, mint a diabétesz esetében az inzulintermelő sejtek pusztulása. Az őssejtekkel ezek a hibás, elöregedett sejtek pótolhatók, így a működésképtelen szövetek, szervek regenerálhatók. Ma már lehetőség van felnőtt szöveti sejteket visszaprogramozni őssejtekké, és ezekből tetszőleges sejteket, szövetet előállítani.

Hazatért szakemberekkel

Az új laboratórium megteremti az alapját annak, hogy a DE OEC is aktív részese legyen a világ élvonalába tartozó, ígéretes kutatási területnek tájékoztatott Szatmári István adjunktus, megbízott projektgazda. A legkorszerűbb eszközökkel és műszerekkel felszerelt laboratórium lehetővé teszi kísérleti állatok embrionális őssejtjeinek részletes tanulmányozását. Ezen túlmenően megteremti az emberi őssejtek tenyésztésének és differenciáltatásának technikai hátterét, és vizsgálatokat végez azok tervszerű manipulálhatóságának irányába azzal a céllal, hogy azok klinikai alkalmazását elősegíthesse. A korszerűen felszerelt laboratóriumban Nyugat-Európából, illetve az Egyesült Államokból hazatért őssejt kutatók is dolgoznak.

Szóljon hozzá!

Hirdetés