Hirdetés

Debrecen, a szuper: csodagép munkál az egyetemen

civishir.hu

2011.04.06. 13:43

Debrecen, a szuper: csodagép munkál az egyetemen
A szuperszámítógép

Debrecen – Sokaknak sokat mond: a szuperszámítógép 1 536 processzormagot és több mint 6 Terabyte memóriát tartalmaz, amit egy közel fél Petabyte-os háttértároló és nagy teljesítményű vizualizációs alrendszer egészít ki.

Hirdetés

Országos szuperszámítógép rendszer egyik csomópontja lett a Debreceni Egyetem. A Kassai úti campuson kialakított erőforrás terembe üzemelő szuperszámítógép számítási teljesítménye meghaladja a 18 Teraflopot. Elsődleges felhasználói a debreceni felsőoktatási és akadémiai intézmények kutatói, de az NIIF rendszerébe kapcsolódva minden magyar kutató rendelkezésére áll.

Az asztalinál ezerszer gyorsabbak

Ismét világszínvonalú fejlesztésről van szó: a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet április 6-án országosan négy helyszínen, mintegy kétéves fejlesztéssel felépített NIIFI szuperszámítógépek átadását kezdte meg. Budapest mellett három kiemelkedő egyetemváros, Debrecen, Pécs és Szeged kutatási lehetőségei bővülnek a hazai informatikai fejlesztések közül egyedülálló projektnek köszönhetően. A szuperszámítógépeket az NIIF dedikált optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egy hatalmas erőforrássá. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, az összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. helyet jelenti.

Fábián István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora elmondta: Az élet legkülönbözőbb folyamatainak időben és térben történő részletes elemzése hatalmas adathalmazok bonyolult szempontok szerinti feldolgozását teszi szükségessé. Ehhez olyan nagyteljesítményű számítógépek szükségesek, amelyek az asztali gépeknél legalább ezerszer gyorsabbak.

Szóljon hozzá!

Hirdetés