Hirdetés

A természettudományoktól elvadulnak a gyerekek

civishir.hu

2011.04.27. 09:55

A természettudományoktól elvadulnak a gyerekek
Fábián István adásban (Fotó: premier.mtv.hu )

Debrecen – Elébe kell menni az álláspiaci igényeknek, ez lenne a célja az egész felsőoktatásnak, ami részben túlméretezett, a másik oldalon azonban hiányszakmák tűnnek fel. Fábián István rektor az m1-en nyiltkozott.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye: 32 ezer hallgatóval, hatalmas campusszal, folyamatos fejlesztésekkel. A rektor mégis azt mondja, túlméretezett a felsőoktatás. Ezt az ellentmondást feloldani invitálta beszélgetésre Nika György Fábián Istvánt az m1 Ma reggel című műsorába. Kiderült, a gazdaságot megalapozó természettudományi és technológai képzésekre viszonylag kevesen jelentkeznek, ugyanis a közoktatásban elvadulnak a gyerekek a természettudományoktól. A rektor szerint meg lehetne velük szerettetni, de kevés az óraszám, a középiskolákban alig működnek laboratóriumok, tehát lassan, de szinte biztosan elveszítik ilyen irányú érdeklődésüket.

Az irányt kellene meghatározni

Az állaspiac pontos előrejelzésere lenne szükség. Nincs meg a segítség, ami alapján el lehetne dönteni, milyen képzéseket indítson egy felsőoktatási intézmény nyilatkozta a rektor. Fábián István kitért rá, hosszabb távon tudna az egyetem tervezni és igazodni, azonban a monitoring nem az intézmény dolga. Nem lát hatástanulmányokat, elemzéseket, ami alapján el lehetne dönteni, a felsőoktatás átszervezése milyen irányba induljon el.

Szóljon hozzá!

Hirdetés