unideb.hu
2021.02.19. 08:00
Úgy irányítják a növény növekedését, hogy egy erősebb, hosszabb élettartamú legyen.
A szőlő metszésének különböző művelésmódokban történő újfajta elméleti és gyakorlati megközelítésével ismerkedhettek meg a szakemberek a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiájának oktatóközpontjában.
A helyi borászati ismeretek bővítése és a magasabb minőségű termés elérése érdekében háromnapos szőlőmetszési kurzust tartott február 15. és 17. között a világ számos nagy borvidékén ismert olasz Simonit & Sirch szaktanácsadó cég szőlészeknek, borászoknak a mádi Borsay-kastélyban.
A résztvevők egy Észak-Olaszországból, a Fruli-Venezia –Guilia tartományban található szőlőtermő vidékről származó korszerű metszési metódussal ismerkedhettek meg. Az innovatív módszert két szőlész szakember, Marco Simonit és Pierpaolo Sirch dolgozta ki.
E szerint minimális beavatkozással, a legkisebb vágásfelületekkel lehet alakítani a szőlő fás részeit, a törzseket, karokat, termőalapokat. Úgy irányítják a növény vegetatív növekedését, hogy egy erősebb, hosszabb élettartamú, egészségesebb tőke jöhessen létre, ami megfelelően képes reagálni a klímaváltozás kihívásaira. A módszernek köszönhetően jobb lesz a termés, amiből aztán még finomabb borok készülhetnek.
A kurzus résztvevői az elméleti ismeretszerzés után kétnapos terepgyakorlaton sajátíthatták el a korszerű metszési módszer alapjait, májusban pedig az így kezelt állományokban az újfajta hajtásválogatási technikát is megtanulhatják majd.
A Debreceni Egyetem Mádi Borakadémiája hosszútávú együttműködést tervez a Simonit & Sirch-el: ősszel újabb workshopokat szerveznének azért, hogy javuljon a tokaji ültevények egészségi állapota.Keresőkutyát is bevetettek. +Videó
Nem csak azért, mert DEAC-osok.
Hüse János mentőápolóként is dolgozik.
Új szakosztály alakult.
Feszítővágóval küzdenek a tűzoltók.
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod.
További Információkcivishir.hu - Minden jog fenntartva! (2021.03.06)