Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez a népszerűség kulcsa a rektorhelyettes szerint

| 2021. 01. 12. | 12:12:00
Felvételi: teljes arzenállal készül a Debreceni Egyetem 2021-re.
Ez a népszerűség kulcsa a rektorhelyettes szerint
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország legnagyobb képzési kapacitásával bíró Debreceni Egyetem teljes arzenállal várja a felvételizni szándékozókat 2021-ben; 13 területen 72 alapképzés, 84 mesterképzés, 6 osztatlan képzés, 14 felsőoktatási szakképzés, valamint 200 szakirányú továbbképzés elérhető – emelte ki Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a témában tartott január 12-i online sajtótájékoztatón. Közölte: a képzések tekintetében immár az élet valamennyi területén jelenlévő egyetem a jelentkezések számában a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, és a már említett kapacitást elemi érdekük minél inkább lekötni, kihasználni. 

A rektorhelyettes szerint a népszerűségük kulcsa éppen a széles kínálat, amihez minőség társul. – Utóbbi legfontosabb mérője a különféle nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyezés. Az utóbbi négy évben több ilyen listán tettünk komoly előrelépést, volt, amelyiken 25 százalékos javulást tudunk felmutatni.

Általánosságban, ha egy egyetem az első ötszázba képes bekerülni, s mi egyes rangsorokan az első 200-300-ban is ott vagyunk, az azt jelenti, hogy a képzés minőségével komoly baj nem lehet. Ez az oka annak is, hogy özönlenek a külföldi diákok Ázsiából, Afrikából; Debrecenben tanul a legtöbb külföldi állampolgár, 2020-ban a számuk meghaladta a 7 ezret

– mondta Bartha Elek. Azzal folytatta, hogy a Debreceni Egyetem a gyakorlatorientált képzéseiről is híres; másfél ezer céggel van élő együttműködésük, a duális képzésekben 700 társasággal működnek együtt, a közvetlen termelésbe bekapcsolódó kutatásokat is ideértve.

A rektorhelyettes a stabilitást, a megbízhatóságot és a határozott jövőképet szintén az intézményi erőssége közé sorolta.

Könnyítés a szakképzésből az egyetemre vezető úton

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem Oktatási Igazgatóságának vezetője azzal kezdte, hogy az általános felvételi eljárás lényeges tudnivalóiról a Felvi.hu közli a részletes tudnivalókat. A határidők változatlanok, így a jelentkezésnek 2021. február 15-ig kell megtörténnie, a hitelesítésnek (Ügyfélkapun vagy postai úton) február 20-ig, míg az ügyintézés időszaka április 19-én nyílik meg (az esetleges pótlásokra ekkortól van lehetőség). Július 8-ig nyílik lehetőség a különféle módosításokra (a külföldön érettségizetteknek július 14-ig), a felvételi ponthatárok megállapításának időpontja pedig július 22. 

Pósánné Rácz Annamária felhívta a figyelmet arra, hogy a 2003-tól szerzett, államilag elismert nyelvvizsgát, a 2006-tól tett érettségi eredményeit és a felsőfokú végzettség megszerzését, valamint a felsőoktatási szakképzésben szerzett okleveleket sem kell feltölteni. 

A felvételi minimum ponthatárok 2021-ben változatlanok, azaz 280 pont alatt nem lehet bekerülni. A felsőoktatási szakképzés esetében ez 240, a mesterképzésnél 50 pont. Az oktatásért felelős miniszter által magasabban meghatározott minimum ponttal érintett szakok száma csökkent, a Debreceni Egyetemen a gyógypedagógiai alapképzés és az agrármérnöki osztatlan képzés kikerült ebből a körből.

A sport és rekreációs alapképzési szak neve megváltozott, két alapképzés jött létre belőle (sportszervezés, illetve rekreáció és életmód).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Vasárnap akár 27 fok is lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.