Táplálkozás: általánosságok helyett személyre szabottság

Mit, mikor és mennyit kellene ennünk ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, tovább éljünk? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestek választ szakemberek a napokban az online XIV. Táplálkozásmarketing Konferencián – tudósít a Debreceni Egyetem honlapja. Mint írják, az elmúlt évtizedekben világszerte gyakoribbá váltak az úgynevezett civilizációs betegségek, mint például egyes daganatok, a magas vérnyomás, a koszorúér problémák, a cukorbetegség, az elhízás, az ízületi bántalmak, a csontritkulás, az alvászavarok, a pánikbetegség, valamint a depresszió. Kiderítették, hogy ezekért sok esetben az emberiség megváltozott életmódja, így például a nem megfelelő étkezésünk is felelős.
A Táplálkozásmarketing Konferencia egyik szervezője, előadója, Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézet vezetője elmondta: egy közelmúltban, hazai fiatalok körében végzett felmérés során világossá vált, hogy két fő étkezés között többségük elsősorban csokoládét, chipset, sós snacket (ropit, szotyolát, sós mogyorót) nassol, melyek nagy része nem éppen az egészségvédő élelmiszerek közé tartozik. – Ezek helyett zöldséget, salátát, kockázott gyümölcsöt, esetleg kisebb méretűre aprított sajtot kellene fogyasztani. Az alacsony cukortartalmú kis müzli szeletek is jók – ajánlotta a szakember,
aki szerint még napjainkban is az a jellemző, hogy a táplálkozással foglalkozó szakemberek mindenkinek nagyjából azonos tanácsokat adnak arról, hogy miből, mennyit és mikor kellene enni, illetve nem enni. Ugyanakkor az interneten és az okoseszközök révén elérhető táplálkozással kapcsolatos egyéni ajánlások hatására a személyre szabottság lassan „kisöpri az általános elméleteket”.
További részletek az egyetemi honlapon.


















