Debreceni kutatás a címlapon

unideb.hu

2019.12.19. 15:44

Debreceni kutatás a címlapon
A Debreceni Egyetem kutatócsapata (Fotó: Unideb.hu)

Az eljárás lehetőséget teremthet a szénhidrát alapú gyógyszerek könnyebb, gyorsabb előállítására.

Hirdetés

A szénhidrátalapú gyógyszerek hatékonyabb előállításához járulhat hozzá a Debreceni Egyetem kutatóinak módszere. A Gyógyszerésztudományi Kar szakembereinek eredményét címlapon publikálta a Chemistry – A European Journal című nemzetközi tudományos folyóirat.

Mint az Unideb.hu cikkében olvasható, a szénhidrátok minden sejt felületén megtalálhatók, fontos biológia információhordozók, meghatározó szerepet játszanak számos egészséges és kóros, például rákos folyamatban. Ezért a gyógyszerkutatók számára fontos vegyülettípust jelentenek.

– Amikor szénhidrátokból szeretnénk gyógyszert fejleszteni, akkor módosítani kell a molekulákat, az egyik fontos feladat például a stabilitásuk növelése. Ha ugyanis a molekulában meghagyjuk a természetes, oxigéntartalmú glikozidos kötést, akkora szervezetben nagyon gyorsan lebomlanak, így a tervezett hatóanyag is eltűnik még azelőtt, hogy elvégezné a feladatát. Ha azonban kicseréljük az oxigént kénre, akkor egy biológiai környezetben stabil, ezért gyógyszerkészítésre alkalmasabb származékot nyerünk – magyarázta Borbás Anikó, a DE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémia Tanszék egyetemi tanára.

A módosítással olyan szintetikus molekulákat, úgynevezett szénhidrát-mimetikumokat lehet létrehozni, amelyek képesek utánozni a természetes szénhidrátok biológiai szerepét és akár a kóros folyamatok megakadályozására is alkalmasak lehetnek.

A Gyógyszerésztudományi Kar szakemberei gyökeresen új módszert dolgoztak ki a kénatom szénhidráthoz való kapcsolódására. A különlegesen nehéz szintetikus feladat kivitelezésére a Debreceni Egyetem kutatócsoportjának elsőként sikerült 100 százalékban szelektív és általánosan, minden fajta szénhidrátra alkalmazható módszert kifejleszteni. Az eljárás lehetőséget teremthet a szénhidrát alapú gyógyszerek könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb előállítására.

Részletek az egyetemi portálon.

Debreceni EgyetemkutatásGyógyszerésztudományi Karszénhidrát

Szóljon hozzá!

Hirdetés