Hirdetés

Szecessziós üvegablakokban gyönyörködhetnek a klinikán

unideb.hu

2019.09.10. 16:13

Szecessziós üvegablakokban gyönyörködhetnek a klinikán
Róth Miksa üvegablakai (Fotó: Unideb.hu)

Újraavatják az alkotásokat szeptember 16-án.

Hirdetés

A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem 1912-es alapítását követően nagyszabású építkezések kezdődtek a Nagyerdőn. A klinikatelep felvételi épülete készült el először, ezt 1918-ban avatták fel. A következő évtizedekben sorra adták át az újabb és újabb klinikákat, a természettudományi intézetek épületeit, a tanári villákat, 1932-ben pedig felavatták az egyetem emblematikus Főépületét is. A munkálatokat maga a tervező, Korb Flóris irányította, aki gyakran dolgozott együtt Róth Miksa híres üvegfestő- és mozaikművésszel (többek között a Zeneakadémia, a Királyi Bérpalota és Klotild-paloták építése során).

A debreceni építkezések két évtizede alatt Róth Miksa nem csupán üvegfestőként, hanem – mai szóval – belsőépítészként is dolgozott. Egyebek mellett ő tervezte az elpusztult Tisza István-emlékfalat és az épületek díszítőfestését is. Róth alkotása a Debreceni Egyetem Díszudvarának kupolája, valamint az Aula öt hatalmas, 20 négyzetméteres üvegfestménye is, amelyeken a Református Kollégium történeti kapcsolatait örökítette meg. Az üvegablakok egy 1944 szeptemberi bombázás légnyomásától megsemmisültek, de korabeli fotók és a Róth Miksa Emlékház eredeti tervei alapján az egyetem alapításának 100. évfordulójára, 2012-re rekonstruálták őket. 

Szekanecz Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszékének vezetője kezdeményezte az ablakok történetének felkutatását és áthelyezésüket egy olyan helyre, ahol a betegek és a látogatók is gyönyörködhetnek bennük. Fényi Tibor, a Róth Miksa Emlékház igazgatója és Veress Dániel művészettörténész derítették ki, hogy az ablakok Róth Miksa műhelyéből származnak és valószínűleg az eredetileg belgyógyászati és sebészeti klinikának szánt épület 1923-as építésekor készültek – írja az Unideb.hu

A művész alkotásait nemrég kiemelték az eredeti helyükről, felújították és az épület földszinti folyosóján helyezték el, így a jövőben bárki megcsodálhatja azokat. A szecessziós üvegablakok ünnepélyes újraavatása szeptember 16-án, hétfőn 15 órától lesz a Reumatológia Tanszéken.

További részletek a témáról az egyetemi portálon.

Szóljon hozzá!

Hirdetés