Hirdetés

Hirdetés

Fényes siker koronázta a debreceni reumatológus nyomozását

unideb.hu

2019.09.17. 16:02

Fényes siker koronázta a debreceni reumatológus nyomozását
Szekanecz Zoltán a Róth-féle üvegablakok avatásán (Fotó: Unideb.hu)

Különleges díszeket avattak a klinikán.

Hirdetés

Hirdetés

Újraavatták Róth Miksa 1920-as évekből származó szecessziós üvegablakait a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában; a híres üvegfestő alkotásai ezentúl a régi sebészeti klinikán található Reumatológiai Tanszék folyosóját díszítik – olvasható az Unideb.hu-n.

Mint írják, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika, valamint az Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszéke működik most abban az épületben, amelynek alagsorában évtizedekig rejtve voltak Róth Miksa díszes üvegablakai. A legnevesebb magyar üvegfestő alkotásai eredetileg az egykori belgyógyászati és sebészeti klinika ravatalozójának díszei voltak.

Szekanecz Zoltán, a Reumatológiai Tanszék vezetője kezdeményezte az ablakok áthelyezését az épület földszinti folyosójára, ahol a betegek és a látogatók is gyönyörködhetnek bennük.

– Két éve hoztuk fel az ablakokat a pinceszintről, idén nyáron készült el a restaurálás, valamint a díszkivilágítás. Felvettük a kapcsolatot a Róth Miksa Emlékház igazgatójával, Fényi Tiborral, hogy nézze meg tényleg valódiak-e az ablakok. Elindult egy kis nyomozómunka és lehetséges, hogy a klinikatelepen csak itt vannak ilyen ablakok, bár ez még változhat – idézte fel Szekanecz Zoltán a szeptember 16-i újraavató ünnepségen.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke úgy fogalmazott: aki nem becsüli a gyökereit, az a jelent sem tudja megélni, és jövője sem lesz. – Nincs szimbolikusabb annál, hogy egy koszos alagsorban megtalálnak egy ablakot, kimentik onnan, restaurálják, és felrakják a fénybe – fogalmazott.

Debreceni EgyetemRóth MiksaSzekanecz Zoltán

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.