Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nincs több egyetemi felvételi nyelvvizsga nélkül

| 2019. 07. 29. | 16:19:00
Vége az időhúzásnak.
Nincs több egyetemi felvételi nyelvvizsga nélkül
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7-ig jelentkezhetnek utoljára nyelvvizsga nélkül egyetemre vagy főiskolára a tanulni vágyók. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen az utóbbi évek tapasztalatai szerint csupán minden második felvételiző rendelkezik nyelvvizsgával. Idegennyelv-tanulásra az egyetemek is számos lehetőséget kínálnak, így azok sem kerülnek később hátrányba a munkaerőpiacon, akik a pótfelvételi időszakban szeretnék kihasználni a nyelvvizsga-bizonyítvány nélküli jelentkezés előnyeit.

2020-tól legalább egy B2 szintű komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat szükséges a felsőoktatásba való bejutáshoz

– ez azt jelenti, hogy a februári felvételi időszakban már csak ezzel a feltétellel nyújthatják be jelentkezésüket a diákok. A most szeptemberben kezdődő tanév pótfelvételi időszaka már elkezdődött, ráadásul nem csak a nyelvvizsga miatt jutnak előnyhöz azok, akik még idén jelentkeznek: jövőre a szakok többségén már egy emelt szintű érettségi is bemeneti követelmény lesz.

Nyelvvizsgázás a középiskolában

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének adatai szerint az utóbbi években csak a felsőoktatásba jelentkezők 45 százaléka rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, és a felvételt nyert diákok esetében is csak 55 százalékos volt ez az arány. Ez azt jelenti, hogy a jövőbeni szabályok értelmében a jelenlegi tanulók csupán fele jutna be egyetemre vagy főiskolára. A nyelvtanulás pedig nem olcsó:

míg a csoportos képzéseket indító nyelviskolákban nagyjából 1000 forinttól indul egy tanóra, egy magántanártál töltött alkalom akár 5-6000 forintba is kerülhet.

Bár a tanulás gyorsasága nagyban függ a szorgalomtól és más egyéni jellemzőktől, a Cambridge-i Egyetem nyelvi intézetének számításai szerint egy sikeres B2-es szintű, azaz középfokú angol nyelvvizsgához 500-600 tanórára van szüksége azoknak, akik teljesen az alapoktól kezdik el tanulni a nyelvet. Bár az állam 2018 óta visszatéríti az első sikeres nyelvvizsga árát, ez csak a töredéke annak az összegnek, amit egy-egy nyelv megtanulására kell költeniük a diákoknak.

Elvárások a munkaerőpiacon

A középfokú angol és/vagy német nyelvtudás ma már szinte minden munkakörben nélkülözhetetlen, a magabiztos nyelvismeret a legfontosabb munkáltatói elvárások között szerepel. Akár itthon, akár külföldön szeretne képesítésének megfelelő munkát találni, még az alapos szakmai felkészültséggel rendelkező diplomás fiatal sem versenyképes nyelvtudás nélkül. Az SSC és BSC szektor erősödésének köszönhetően ma valamennyi európai nyelvnek van piaca, így akár holland, svéd, finn, lengyel vagy portugál nyelvtudásunknak is könnyen hasznát vehetjük Magyarországon. Ehhez természetesen nem elegendő a vizsgabizonyítvány, valódi nyelvtudás is szükséges: ezek a cégek már a telefonos interjún felmérik a jelölt tudását, amit jellemzően online nyelvi teszt követ, csak ez után kerül sor az interjúra. Az adott munkakörhöz szükséges szakmai nyelvi kifejezések jellemzően a munkáltató támogatásával később is elsajátíthatók, amire számos cég szervez házon belül saját kurzusokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!