Hirdetés

Különleges „mozi” Debrecenben

civishir.hu

2019.05.10. 14:49

Különleges „mozi” Debrecenben
Mesterkurzus a Debreceni Egyetemen (Fotó: Unideb.hu)

Új műtéti technikát tanulmányoznak urológusok.

Hirdetés

Bipoláris prosztataműtét, 3D-s laparoszkópia, lézeres vesekőoperáció – a legmodernebb műtéti eljárásokat mutatják be azon a mesterképzésen, amely május 10-én kezdődött a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján. Miként az unideb.hu-n fogalmaz, a 3D-s beavatkozások „moziélményt” nyújtanak a szakembereknek.

Endoszkópos beavatkozásnál az operációt végző szakembernek módosul a térlátása, ezzel a módszerrel viszont ez kiküszöbölhető, így még pontosabban tudja elvégezni a műtéteket – hangsúlyozta a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója. Hozzátette: az idén 45 éves debreceni klinikán évente több mint 3000 operációt végeznek, ezek 60 százaléka endoszkópos, illetve az országban elsőként itt vált elérhetővé a 3D-s technika.

A mesterképzésen bemutatják azt az új műtéti technikát is, amelyet hazánkban jelenleg kizárólag a Debreceni Egyetem Urológia Klinikáján végeznek. Az eljárást Kiss Zoltán honosította meg az intézményben 2017 novemberében. -  Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén, bizonyos prosztataméret felett korábban csak nyílt beavatkozást lehetett alkalmazni. Ez a technika viszont lehetőséget biztosít az endoszkópos eltávolításra, így kiváltja a nyílt prosztataműtétet – tájékoztatott Kiss Zoltán szakorvos.

A kongresszus különlegessége az a lézeres vesekőműtét is, amelyet egy milánói szakember mutat be.

Szóljon hozzá!

Hirdetés