Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt debreceni szakembert is elismertek

| 2016. 10. 18. | 10:03:00
Elkötelezetten szolgáltak.
Öt debreceni szakembert is elismertek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A KÓTA-díjakat október 8-án ünnepélyes keretek között adták át Budapesten. Karnagy kategóriában kitüntették Ordasi Péter főiskolai tanárt, Liszt-díjas karnagyot, aki a mai magyar kórusélet egyik legkiemelkedőbb kóruskarnagya, szaktekintélye, korábban Szegeden, majd az utóbbi évtizedben – nyugdíjba vonulásáig – Debrecenben, a Zeneművészeti Karon oktatott. A Bárdos Leánykar karnagyaként minőségi zenei előadóművészetével alkotott maradandót, nagy tudásával és pedagógiai tudásával járult hozzá a fiatal kórusvezetők képzéséhez.

KÓTA-díjat vehetett át szintén kóruskarnagy kategóriában Deli Gabriella általános iskolai énektanár, Artisjus-díjas karnagy, a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola AMI nemzetközileg is elismert kórusvezetője (Szivárvány Gyermekkar), aki hosszú évek óta a Zeneművészeti Kar gyakorlatvezetői feladatát is ellátja.

Kórusénekes/kórustitkár kategóriában elismerték Tamásiné Dsupin Borbála főiskolai docens, karnagy munkáját, aki a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának tanszékvezetője, a Zeneművészeti Kar gyakorló kórusának, a Kölcsey Kórusnak az 1979-es megalakulása óta karnagya, szervezője és titkára. Öt évtizedes kórusénekesi, szólóénekesi gyakorlata, és négy évtizedes, lelkiismeretes kórustitkári, karvezetői munkája nagyban hozzájárult a magas színvonalú nőikar számos hazai és külföldi sikeréhez.

Díjazták Kovács Béláné Szabó Elvirát, a Simonffy Emil Zeneiskola nyugalmazott zongoratanárát is, a Zeneművészeti Kar egykori gyakorlatvezető tanárát, aki a Debreceni Kodály Kórusnak és az 1949/50-es évad óta a Szent László Kórusnak is meghatározó kórusénekese. Kovács Béláné Szabó Elvira a Kölcsey Kórus alt szólamának 1999 óta énekese. Több évtizedes tevékenysége a Zeneművészeti Kar zongoratanár kiképzésében jelentett igen értékes szakmai-pedagógiai segítséget. Elismerték férje, Kovács Béla munkáját is, aki évtizedeken keresztül az Ady Endre Könyvesbolt vezetője volt, tevékenységével jelentősen hozzájárult a Zeneművészeti Kar jogelőd intézményének kotta- és szakkönyv beszerzéseihez. Jeles kórusénekesként hosszú évtizedeken át énekelt a Kodály Zoltán Vegyeskarban, a Debreceni Kodály Kórusban, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Kórusában, a debreceni Szent László Kórusban. Mindketten több mint 65 éves kórusmúlttal rendelkeznek, hosszú és igen értékes, példás pályafutást tudhatnak maguk mögött.

A kitüntetettek egyéni életútja át-átszövi a debreceni kóruskultúra, a zenei felsőoktatás, az általános iskolai énekoktatás világát, így segítve azt, hogy az egymást követő nemzedékek élvezhessék, megismerhessék és saját tehetségük kiteljesedésére fordíthassák a díjazottak kitartóan és igényesen összegyűjtött szakmai tapasztalatát

– fogalmazott Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés