Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni közbiztonság: már a gengszterek se a régiek

| 2021. 06. 07. | 18:12:00
A lakásbetöréseket tekintve is folytatódott a hosszú évek óta tartó kedvező tendencia.
Debreceni közbiztonság: már a gengszterek se a régiek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem bagatelizálnánk a bűneseteket, de semmi nem fémjelzi jobban a debreceni közbiztonság javulását annál, minthogy a városi rendőrkapitány éves beszámolójában már helyet követel magának

egy, valamelyik hipermarketben telefonos pultot feltörő tolvaj vagy annak a két férfinak az ügye, akik elvittek egy körre egy kisteherautót egy telephelyről. Tíz, de még öt évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen piti esetekkel találkozzunk a „kiemelt érdeklődést kiváltó bűncselekmények” sorában.

Persze, a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom ide, home office oda, Debrecenben is voltak ennél súlyosabb atrocitások tavaly. Például megpróbáltak késsel kirabolni egy vénkerti ábécét, vagy a hátulról, a nyakánál átkarolva a földre rántottak egy külföldi nőt a klinikákon (tőle pár ezer forintos sikerült is zsákmányolni). Vagy említhetjük a Darabos utcai trafikrablás egyelőre felderítetlen elkövetőjét, bár ez a Debreceni Rendőrkapitányság beszámolójába azért nem került bele, mert a fegyveres rablásokban egy „szinttel” feljebb, a megyei rendőr-főkapitányságon nyomoznak. 

[Beillesztett szavazás: Ön elégedett Debrecen közbiztonságával?]

Nem hozott újdonságot 2020

A Debrecen közbiztonságáról szóló 2020-as, a polgármester által már elfogadott rendőrségi beszámolót átlapozva a legszembeötlőbb a vagyon elleni bűnesetek számának méretes visszaesése. Míg 2010-ben bőven meghaladta a 4 ezret a lopások, betörések száma, addig 2020-ban már nem érte el az ötszázat. A tíz évvel korábbi 385 autófeltöréshez képest tavaly írd és mondd, 12-t jelentettek (2017 óta ötven alatt van). 

Ha kifejezetten a lakásbetöréseket vesszük (a pincék, tárolók, melléképületek stb. feltörésével együtt), 461-ről 61-re esett az ilyen bűnesetek száma. A beszámoló szintén tartalmazza, hogy a tavaly Debrecenben elkövetett 938, elzárással is sújtható szabálysértésből 567 volt tulajdon elleni.

Hasonlóan örvendetes, hogy 2019 óta nem követtek el emberölést Debrecenben, miközben 2010-től 2018-ig 2 és 9 között ingadozott a számuk (halálos testi sértés miatt 2014-ben indult eljárás utoljára).

A súlyos testi sértések (2010: 292, 2020: 100) és a garázdaságok (2010: 331, 2020: 141) nem mutatnak ennyire meredeken eső tendenciát, de azért ebben is számottevő a javulás. 

[Beillesztett cikk: Debreceni közbiztonság: tíz év alatt sokat szelídült]

Egy város közbiztonságáról alkotott képben meghatározók a rablások; Debrecen e tekintetben szintén nagyot javult (2010: 77, 2020: 13), tegyük hozzá, 2019-hez (7) képest van valamennyi visszalépés.

A beszámolóban Uzonyi Attila rendőrkapitány mindezt úgy kommentálta: a bűnesetek 2019-hez képest nem mutatnak érdemi átrendeződést, maguk cselekmények pedig leginkább a lakóterület jellegéhez igazodnak. Így a családi házas övezetekre és a kertségekre a betörések, a lakótelepekre az autó-, pince- és lakásfeltörések, a belvárosi szórakozóhelyekre az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények a jellemzőek.

Mindezek után nem meglepő, hogy az összes regisztrált (tehát a rendőrség tudomására jutott) bűncselekmény száma soha nem volt annyira alacsony (2079), mint 2020-ban. Hiszen ez a tíz évvel korábbi mintegy 21 ezres esetszámnak csak a tizede. 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Hencidáról érkezett a két férfi Debrecenbe szórakozni...
Hirdetés
Hirdetés
Baleset a forgalmas debreceni kereszteződésben
Baleset a forgalmas debreceni kereszteződésben
A Vágóhíd utca és a Galamb utca találkozásánál két autó ütközött.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.