Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tragikus buszbaleset: továbbra sem ismeri el a bűnösségét az autóvezető – VIDEÓ

| 2019. 09. 11. | 22:49:00
Öten vesztették életüket 2016 végén az M3-ason. A buszsofőr mellett utasokat is meghallgattak tanúként.
Tragikus buszbaleset: továbbra sem ismeri el a bűnösségét az autóvezető – VIDEÓ
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fenntartotta az előkészítő ülésen tett vallomását a szeptember 10-i első tárgyalási napon az a 45 éves miskolci nő, akire 6 év fogházbüntetést kért az ügyészség a 2016 decemberében, az M3-as sztrádán történt, 5 személy halálát, 8 személy maradandó fogyatékosságát okozó halálos baleset miatt.

Mint ismert, a Mezőkövesdi Járásbíróságon a héten elkezdődött a halálos tömegszerencsétlenséggel vádolt nő büntetőpere, miután a júliusi előkészítő ülésen nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, illetve a bűnösségét sem ismerte el.

A nő a szeptember 10-i tárgyalás során fenntartotta korábbi nyilatkozatait, a bíróság pedig tanúként hallgatta meg az autóbusz vezetőjét, három utast, valamint az igazságügyi műszaki szakértőt. A büntetőper október 8-án folyatódik, arra az időpontra további tanúkat és szakértőt idéz a bíróság.

A vádirat szerint a debreceni Grand Tours busza 80 utassal – gyér forgalom mellett, körülbelül 100 kilométeres sebességgel – hazafelé tartott a bécsi adventi vásárból a hajdúsági megyeszékhelyre. Pár perccel 23 óra után Mezőkeresztes térségében, a sztráda kivilágítatlan szakaszán egy autós előzte a buszt a belső sávban hozzávetőlegesen 120-130-cal. A gépkocsi azonban megcsúszott a jéghártyás úton, s a busz előtt átsodródva szalagkorlátnak ütközött. A kocsi bal első kereke kitört, majd az úttestre visszatérve a lassító busznak csapódott. A buszsofőr balra kormányzott, áttért a belső sávba, azután 70-80-nal a pályaelválasztó szalagkorlátnak szaladva legyűrte azt. Negyven méter után a buszsofőr jobbra manőverezett, de a jármű bal hátsó kereke beakadt a korlátba. A 40 kilométeres sebességre lassuló busz ekkor felborult és az oldalán csúszott tovább. A balesetet követően még nyolc autó karambolozott a jeges úton. Az elhunyt és a maradandóan megsérült embereken kívül további 8 személy szenvedett súlyos, 21 pedig könnyebb sérülést.

A buszon csak hatan használták a biztonsági övet – áll a vádiratban.

Bár a büntetőeljárás egy szakaszában úgy volt, hogy a buszsofőr is a vádlottak padjára kerül, az nyomozó hatóság végül nem látta felelősnek a tragikus balesetben. Az ügyészség szerint a személyautót vezető nő a kizárólagos bűnös, őt a szabadságvesztés mellett 6 évre eltiltanák a járművezetéstől.

Mint a júliusi előkészítő ülésen elhangzott, a vádlott akkor este a férjéért ment Budapestre és szintén hazafelé utaztak, Miskolcra. Az odaúton nem tapasztalt olyan mértékű síkosságot, mint a végzetes megcsúszáskor, amikor is – mondta – nem tett hirtelen kormánymozdulatot és nem is fékezett, mert érezte, hogy nem ura az autójának. Arról is beszélt, hogy bár nem látott, hallott figyelmeztetést az útviszonyokra vonatkozóan, a járművekből kiszálló emberek folyamatosan csúszkáltak a tükörjégen. A nő védője azt hangsúlyozta, hogy a buszsofőr jobbra kormányzása miatt történt a borulás, s a manőver valójában már felesleges volt, hiszen a személyautó akkor már nem volt soktonnás gépjármű közvetlen közelében.

A sofőr erről a szeptember 10-i tárgyaláson úgy nyilatkozott a TV2 képes beszámolója alapján, miszerint ahogy a személyautó megütötte, reflexszerű jobbra kormányzást végzett. Megjegyezte, minden nagyon gyorsan történt, a busz felborult.

Az elhunytak között volt egy 13 éves debreceni fiú és egy 41 éves nyírmártonfalvi asszony is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés