Hirdetés

Hirdetés

Tárgyalás előtt a debreceni áldozatokat követelő buszbaleset ügye

Cívishír

2019.07.02. 14:51

Tárgyalás előtt a debreceni áldozatokat követelő buszbaleset ügye
A baleset helyszínén (Fotók: Police.hu)

A 2016-os tömegszerencsétlenség öt ember életét követelte. A vádlott nem tett vallomást.

Hirdetés

Hirdetés

Nem tett vallomást és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról az a nő, akit az M3-as autópálya mezőkeresztesi szakaszánál 2016 decemberében történt halálos tömegszerencsétlenség okozásával vádolnak. Az ügy – közölte július 2-án a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője – nem fejezhető be előkészítő ülés keretében, így a büntetőeljárás szeptember 10-én a műszaki szakértő és tanúk idézésével folytatódik a Mezőkövesdi Járásbíróságon.

Mint emlékezetes, ez az a baleset, ami a debreceni Grand Tours utazási iroda egy, a bécsi adventi vásárról 80 utassal hazafelé tartó buszával történt. Hárman a helyszínen meghaltak, köztük egy tizenéves debreceni fiú és egy szintén debreceni férfi. Két nő a miskolci kórházban hunyt el, egyikük egy háromgyermekes asszony, aki a Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalván élt.

A vád szerint – tájékoztatott Horváth Dóra – a busz az éjszakai órákban, a sztráda egy kivilágítatlan szakaszán, körülbelül 100 kilométeres sebességgel közlekedett csúszós úton, gyér forgalom mellett. A vádlott személyautójával körülbelül 130 kilométeres sebességgel haladt volna el a busz mellett, amikor a gépkocsi megcsúszott, és a másik jármű előtt átsodródott a külső forgalmi sávba, majd a szalagkorlátnak ütközött.

A buszsofőr hirtelen balra manőverezett, de nem tudta elkerülni az ütközést. Nagy sebessége és az út csúszóssága miatt a busz bal oldalával a vádlott autójának, majd a bal oldali szalagkorlátnak ütközött. Ez megbillentette a járművet, amitől a bal oldalára borult. A mögöttük haladó autók sem tudtak idejében megállni, így több egymásnak sodródott. Öten meghaltak, nyolcan maradandó, nyolcan súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek (21 személyt könnyebb sérülés ért).

Az ügyész halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlott ellen, akit a közúti járművezetéstől is eltiltatnának.
balesetDebrecenGrand Tourstömegszerencsétlenség

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.