Hirdetés

Halálos kukoricázás: nem bírta el a munkás a pótkocsit

2018.05.08. 16:19

Halálos kukoricázás: nem bírta el a munkás a pótkocsit

Elítélték az őstermelőt Hajdúböszörményben.

Hirdetés

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt bűnösnek mondta ki a Hajdúböszörményi Járásbíróság azt a gazdát, akinek tanyáján rakodás közben ráborult a kukoricával megrakott pótkocsi egy munkásra. A férfi a helyszínen életét vesztette. A bíróság N.I.-t egy év fogházbüntetésre ítélte, másfél év próbaidőre felfüggesztve és kötelezte a csaknem félmilliós bűnügyi költség megfizetésére.

Addig emelt a pótkocsin, hogy az egyszer felborult

A bírósági tényállás szerint N.I. hosszabb ideje mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedett. 2016. november 12-én két társával, Hajdúböszörményhez közeli tanyáján a szemeskukorica berakodásához láttak hozzá. A munkálatokat a vádlott felügyelte és irányította. N.I. a kukoricával megpakolt mezőgazdasági vontatóval és a pótkocsival a gazdasági épület mellé állt. Mivel esett az eső, N.I. úgy döntött, hogy a szemes kukoricát nem a betonra terített fekete ponyvára borítják, hanem a pótkocsi oldalán lévő ún. síbereken keresztül engedik le. A két síber – kitároló ablak - azonban beragadt, ezért N.I.  vágott egy hozzávetőleg 15x20 centiméteres nyílást. A flexszel kivágott síberen keresztül a kukorica közvetlenül a nyílás alá helyezett talicskába ömlött.

Amikor a pótkocsiban lévő kukorica már nem folyt ki, N. I. mindig megemelte a platót, egészen addig, amíg a kukorica újra meg nem indult. A pótkocsi oldalfalát azonban továbbra sem nyitotta meg. Egyszer a pótkocsi megbillent és az oldalára borult. A sértett a jármű közvetlen közelében tartózkodott, a pótkocsi maga alá temette. A helyszínen életét vesztette.

Enyhítő és súlyosbító körülmény

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott nem megfelelően választotta meg a munkafolyamatot, így veszélyeztette a munkavállalók egészségét és biztonságát. A halálos balesetet egyértelműen az okozta, hogy a vádlott nem tartotta be a foglalkozási szabályokat.

A bíróság az ítélet kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott életkorát és büntetlen előéletét, súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy több szabályt is megszegett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

           

bírósághalálos balesetHajdúböszörmény

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.