Hirdetés

Kurta-furcsa sajtótájékoztatót tartott az elítélt polgármester

Cívishír

2018.04.17. 17:05

Kurta-furcsa sajtótájékoztatót tartott az elítélt polgármester
Veres Margit polgármester (Fotó: Cívishír)

A Debreceni Ítélőtábla hétfőn döntött, kedden Veres Margit a nyilvánosság elé állt. Azaz mégsem.

Hirdetés

Mintha egy előre eltervezett színjáték részese lettem volna, ártatlanul, bűncselekmény elkövetése nélkül, körülbelül 15 perc alatt döntöttek a sorsunkról – közölte kedd délutáni sajtótájékoztatóján Veres Margit, Balmazújváros hétfőn letöltendő szabadságvesztésre ítélt független polgármestere, aki azonban újságírói kérdésekre egyáltalán nem kívánt válaszolni. A Debreceni Ítélőtábla által vesztegetés bűntettében jogerősen 5 év börtönbüntetéssel sújtott városvezető csak az írásos kérdésekre ígért reagálást.

Szerinte egyetlen, az ártatlanságát alátámasztó bizonyítékot sem vett figyelembe a bíróság. „Akik ezt előidézték, bele sem gondoltak abba, hogy ha már két ártatlan ember élete nem számít, akkor egy várost ne tegyenek tönkre” – hangoztatta, de hiába kérdeztük tőle, hogy pontosan kikre céloz, nem volt hajlandó felelni.

Helyette arról beszélt, hogy álláspontja szerint nem követett el kötelezettségszegést, amikor 2012 végén jegyzőként nem tájékoztatta sem az önkormányzat pénzügyi bizottságát, sem a képviselő-testületet arról, hogy Tiba István (Fidesz–KDNP) polgármester megtévesztően nyilatkozik a két testületet előtt 180 millió forintnyi közpénz felhasználási lehetőségével összefüggően. A pénz egy összesen 450 millió forintos, a miniszterelnöki keretből kiutalt állami támogatás részét képezte. Az akkor a körzet országgyűlési képviselői és Balmazújváros polgármesteri tisztségét is betöltő Tiba István arról beszélt a bizottságnak, majd a képviselőknek, hogy a pénzből 180 milliót a helyi Kőnig Rendezvényközpont beruházására kell fordítani, mert lényegében arra lobbizta ki a hat évvel ezelőtt államtitkártként tevékenykedő Lázár Jánoson keresztül.

A 450 millió forint felhasználásáról szóló kormányhatározat azonban nem tartalmazta ezt a kitételt. A bíróság szerint Veres Margitnak jegyzőként fel kellett volna hívnia erre a figyelmet, de nem tette meg, ezzel hozzájárult az önkormányzat megtévesztéséhez. 

Az érintett a keddi sajtótájékoztatón maga sem cáfolta ennek az elmulasztását, de azt igyekezett hangsúlyozni, hogy ilyen alapon Magyarországon minden jegyzőt felelősségre lehetne vonni. Egyben arra figyelmeztette a jegyzőket, hogy ha hasonló helyzetbe kerülnek, szólaljanak fel. 

 

A rendezvényközpont-beruházás egy helyi üzletember, K. Sándor révén, nagyobb részt magántőkéből valósult meg. K. Sándort szintén letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság hétfőn, ugyanis a vád szerint 5 millió forint kenőpénzzel és egy ajándék használt autóval honorálta a 180 millió forint kilobbizását. A bíróság ebből annyit talált bizonyítottnak, hogy a gépkocsit Veres Margit kapta meg egy 1,9 millió forintra kiállított, valójában fiktív adás-vételi szerződéssel leplezve. Veres Margit tagadja ezt, végig azzal védekezett, hogy valóságosan is fizetett az autért. A keddi sajtótájékoztatón erről a momentumról egyáltalán nem esett szó, vagy csak annyiban, hogy a jelenlegi polgármester szerint ő „nem követett el bűncselekményt”.

Veres Margitot független, de a Fidesz–KDNP és a baloldali pártok támogatását is élvező indulóként választották polgármesterré 2014-ben.

A Cívishír elküldi kedden a kérdéseit, s innen folytatjuk.

RaL

BalmazújvárosVeres MargitTiba István

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.