Hirdetés

Mihály Kata a világ legjobb sportjáról

civishir.hu

2013.05.14. 11:55

Mihály Kata a világ legjobb sportjáról
Mihály Kata

Debrecen egyik legsikeresebb női sportolója sokkal többet érdemelne, szomorú, hogy ma egy élsportolónak koldulnia kell, ha versenyezni akar! Cívishír-interjú

Hirdetés

Cívishír: Kezdjük a legelején! Hogy lett belőled vívó, Európa-bajnoki bronzérmes párbajtőröző?
Mihály Kata: Még az általános iskolában szólt az egyik osztálytársam, aki akkor már járt vívni. Elmentem, megtetszett, ott ragadtam!

Cívishír: Mondhattad volna azt is, hogy ostoba a kérdés, elvégre a legsikeresebb magyar olimpiai sportágról beszélünk...
Mihály Kata: Akkoriban ez engem nem motivált, nem is igazán konyítottam a víváshoz, amíg az osztálytársam nem szólt, azt sem tudtam, hogy Debrecenben van egyesülete a sportágnak.

Cívishír: Most már nem is akármilyen az a klub, köszönhetően elsősorban neked, aki sokat tettél a neve öregbítéséért!
Mihály Kata: Köszönöm, de nem csak ez én érdemem, nagyon sokan tettek nagyon sokat, hogy a DHSE-PMD kinője magát, és minden fronton, minden korosztályban válogatott versenyzőket vonultathasson fel.

Cívishír: Én úgy tudom, a klub legsikeresebb vívóját Mihály Katának hívják.
Mihály Kata: Papíron így van, de ez nem téma az edzőteremben, sokan értek el szép eredményt, hogy csak Zavoda Dórát vagy Serra Soltot említsem.

Cívishír: Ti mennétek az Universiadéra, ha lenne miből?
Mihály Kata: Az Universiadét meglehetősen messze, az oroszországi Kazanyban rendezik, a költségeket nem a vívószövetség, hanem az egyetemi sportszövetség rendezi, tudomásom szerint azonban két vívónál többnek nem jut a rendelkezésre álló pénzből, tehát nekünk saját magunknak kell előteremteni a költségeket.

Cívishír: Szomorú, hogy egy élsportolónak koldulnia kell. Mennyit is?
Mihály Kata: Nagyjából egymillió forintot, csak a repülőjegy közel 300 ezer forint.

Cívishír:  Hátha a szülők megdobnak egy kis pénzzel!
Mihály Kata: Nem tudnak, de nem is akarom, hogy megdobjanak, így is elég anyagi áldozatot hoztak már a vívó pályafutásom érdekében. Ha nem jön össze a pénz támogatóktól, akkor nem utazom Kazanyba!

Cívishír: Az Universiade előtt U23-as EB-t rendeznek Lengyelországban. Az sokkal közelebb van!
Mihály Kata: Más a helyzet, a vívó-szövetség mindent fizet! Tavaly csapatban bronzérmes lettem, idén sem szeretném lentebb adni!

Cívishír: A magyar vívás annyira jó, hogy szinte könnyebb a nemzetközi mezőnyben eredményt elérni, mint itthon. Így látja az ember laikus szemmel.
Mihály Kata: Kétségtelen, hogy erős a magyar mezőny, de azért a nemzetközi porond, az más! Itthon kicsi, de sűrű a mezőny, a nemzetközi pedig nagy is, sűrű is. Idehaza Szász Emese és Révész Julianna a két nagy tudású „öreg” a női párbajtőrben, őket kell legyőznie annak, aki babérokra hajt.

Cívishír: Feltételezem, neked ez a célod!
Mihály Kata: Ez a legfőbb célom!

Cívishír: Van más az életedben a víváson kívül?
Mihály Kata: A Debreceni Egyetem hallgatója vagyok, próbálok megfelelni a követelményeknek, és örömmel tölt el, hogy eddig sikerült, a vívás azonban az első helyen áll!

Cívishír: Mit üzensz a fiataloknak, miért kezdjenek el vívni?
Mihály Kata: Egyszerű: a vívás a világ legjobb sportja!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés