Ide süss! Kukoricadarás-lecsós töltött káposzta
Hozzávalók:
• 1 fej káposzta
• 10 dkg rizs
• 30 dkg kukoricadara
• 60 dkg darált sertéshús
• 2 evőkanál zsír vagy 2 dl étolaj
• 25 dkg vöröshagyma
• 2 nagyobb gerezd fokhagyma
• füstölt szalonna (ízlés szerint)
• 1 evőkanál pirospaprika
• 1 evőkanál ételízesítő
• só
• bors
• 4-5 fej paradicsom
• ½ kg lecsópaprika
Elkészítése
A töltött káposzta készítésének két legfontosabb szabálya: két rész húshoz egy rész kukoricadarát adunk, és maga a levél is savanyított. A káposztát forró vízben leforrázom. Ha nagyon nagy a levél, akkor harmadolom, ha nem túl nagy, akkor felezem a leveleket, hogy elég kicsik legyenek. A hagymát és fokhagymát megdinsztelem a zsírban vagy olajban. Ezután hozzáteszem a darált húst, a kukoricadarát, a rizst és a fűszereket. A sóból és borsból annyit kell beletenni, hogy ha megkóstoljuk, akkor érezhető legyen rajta a fűszer íze is, mert a dara eléggé magába szívja azokat. Az előkészített káposztalevelekbe göngyölöm a tölteléket, és a káposztaalapra rakom a töltelékeket.
Felengedem annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és a levébe teszek annyi sót, borsot és, hogy kellően fűszeres legyen. Amikor felfőtt, hozzáadom a felszeletelt paradicsomot és lecsópaprikát, és készre főzöm úgy, hogy a leve elfőjön. Ha kész, fogyasztás előtt jó, ha áll 15-20 percet.