Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szűrővizsgálatra buzdít a debreceni épületek zöld színe

unideb.hu | 2024. 03. 13. | 10:25:11
A glaukóma a vakság harmadik leggyakoribb oka.
Szűrővizsgálatra buzdít a debreceni épületek zöld színe
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A betegség korai szakaszában elkezdett kezeléssel azonban megelőzhető a teljes látásvesztés. Éppen ezért hangsúlyozzák a szakemberek a szűrővizsgálatok fontosságát a glaukóma világhéten, március 10. és 16. között. A világhét kapcsán március 12-én a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ főépületét is zöld színnel világították meg, hogy ily módon is ráirányítsák a figyelmet a betegségre.

A zöldhályog (glaukóma) általában 40 éves kor felett jelentkezik, gyakorisága körülbelül két százalék, tehát százból két embert érint. A betegség előfordulása azonban az életkor előrehaladtával nő, 70 éves kor után minden tizedik ember küzd ezzel a problémával.

A zöldhályog a látóideg sorvadásával járó betegség, melynek leggyakoribb oka a magas szemnyomás. A látóideg sorvadása lassan, fokozatosan látótérkiesést, látótérvesztést okoz, végső esetben pedig vaksághoz vezethet. A betegség korai felismerését nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket, ezért a páciensek egyáltalán nem, vagy csak későn fordulnak orvoshoz.

– A glaukómás betegek központi látásélessége sokáig jó, csak a széleken, a periférián szűkül be a látásuk. Ez aztán fokozatosan romlik, egyre nagyobb mértékű a látótérkiesés. A betegek általában csak ekkor észlelik, hogy valami baj van – ismertette Ujhelyi Bernadett egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika Glaukóma szakrendelésének vezetője.

Pedig a kezdeti stádiumban diagnosztizált betegség eredményesen kezelhető, megállítható a további romlás és megelőzhető a teljes vakság. A nyitott zugú zöldhályog enyhébb eseteiben elegendő lehet a szemcseppek alkalmazása, amelyekkel a szemnyomást igyekeznek normál tartományban tartani. A szemcseppeket a betegnek – folyamatos kontroll mellett – élete végéig használnia kell. Amennyiben azonban a páciens nem jól reagál a cseppre, mert például allergiát, életminőségbeli romlást okoz, akkor a szelektív lézer trabeculoplastica (SLT) jelentheti a megoldást, amely több éve elérhető a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján.

Abban az esetben, ha a terápia ellenére a beteg szemnyomása továbbra is magas vagy a látása tovább romlik, zöldhályog-ellenes műtétre lehet szükség.

– Ezek jellemzője, hogy a szemnyomást leginkább meghatározó csarnokvíz elvezetésére a szemen belül nyitunk új utat. Az elmúlt években a zöldhályog-ellenes műtétek jelentősen fejlődtek, a Szemklinikán több új eljárás is elérhető. A hagyományos zöldhályog-ellenes műtétek mellett alkalmazzuk például azt a technikát, amikor az operáció során kötőhártya alá egy implantátumot, egy hajszálvékony csövet juttatunk, amely folyamatosan biztosítja a csarnokvíz elvezetését – emelte ki Ujhelyi Bernadett, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika adjunktusa.

A hatékony kezelés és a teljes látásvesztés elkerülése érdekében a szakemberek a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.  

– Alap zöldhályog-szűrésre lehetőség van minden általános szemészeti szakrendelőben, ahol előjegyzés alapján fogadják a pácienseket. Negyvenéves kor felett azoknak érdemes időpontot kérni és mindenképpen elmenni szűrővizsgálatra, akiknél a családban már előfordult zöldhályog betegség – tette hozzá Ujhelyi Bernadett.

A szűrésekre és a betegségre világszerte a glaukóma héten, március 10-e és 16-a között hívják fel a figyelmet. A kezdeményezéshez a Debreceni Egyetem is csatlakozott.

Március 12-én a Szemklinika munkatársai zöld színű ruhában fogadták a betegeket, este pedig az egyetem és a Klinikai Központ főépületét és a Víztornyot zöld színnel világították meg.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ingyen adják az ebédet Debrecenben
Ingyen adják az ebédet Debrecenben
Sokan rá vannak szorulva.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fenntartható Debrecen: követendő példákat állítottak
Négy cégnek adtak át városi elismerést.
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.