Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még szorosabb kapcsolat a Debreceni Egyetem és a BMW között

unideb.hu | 2024. 03. 20. | 11:02:05
Módosították a korábbi szerződést.
Még szorosabb kapcsolat a Debreceni Egyetem és a BMW között
Bővítették az együttműködést a felek (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást március 20-án, kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

Tavaly júniusban kötötték meg a Debreceni Egyetem és a városba települő BMW autógyár vezetői a szakemberképzésre és a kutatás-fejlesztésre is kiterjedő stratégiai együttműködést. A megállapodás első körben az Általános Orvostudományi Karra, az Egészségtudományi Karra, az Informatikai Karra, a Műszaki Karra, valamint a Természettudományi és Technológiai Karra terjedt ki. A kedden aláírt módosítással pedig az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK), valamint a Gazdaságtudományi Kar (GTK) részvételével bővítették a partnerségi szerződést.

A megállapodást a Debreceni Egyetem részéről Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Szikora Veronika, az ÁJK dékánja és Fenyves Veronika, a GTK dékánja, míg a BMW részéről Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója és Liv-Eske Herrström pénzügyi igazgató írta alá.

Szilvássy Zoltán az aláírás kapcsán a hirek.unideb.hu-nak elmondta: nagy öröm, hogy a világ egyik vezető autógyártója elismeri a Debreceni Egyetem oktatási, kutatási és innovációs területen nyújtott teljesítményét, és ennek jegyében tovább bővülhet az intézmény és a vállalat között már meglévő együttműködés.

A számos területet lefedő megállapodás különleges lehetőséget nyújt a Debreceni Egyetem számára, hogy a járműipar egyik nemzetközi szinten kimagasló kutatási-fejlesztési hálózatának részévé váljon 

– tette hozzá a rektor.

Az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, Szikora Veronika kifejtette: a tervek között szerepel, hogy a BMW bekapcsolódik az oktatásba, így az európai és nemzetközi üzleti jog (European and International Business Law) LLM-képzésbe, valamint a jövőben induló compliance szakirányú továbbképzésbe.

- Angol és német nyelvű előadásokat is tartanának az autógyár szakemberei az ÁJK graduális hallgatóinak. Emellett jogi gyakornoki program indítása is felvetődött – foglalta össze a kari vezető.

A Gazdaságtudományi Kar dékánja, Fenyves Veronika a hirek.unideb.hu-nak arról beszélt, hogy a BMW több kontinenst behálózó nemzetközi vállalati struktúrája számos olyan kérdést vet fel, amelyekre közös válasz adható. Ide tartoznak a nemzetközi adózás, a gyorsan változó kereskedelempolitika (vámok- és nemvám-jellegű akadályok) és a vállalati kontrolling-gyakorlat által teremtett kihívások, illetve mindazok a közgazdaságtani és üzleti jelenségek, amelyek nemzetközi termelési-szolgáltatási hálózatokhoz kapcsolódnak.

A BMW debreceni üzeme már jelenleg is foglalkoztat a GTK-n végzett szakembereket, nyilvánvaló cél a szakmai utánpótlás biztosítása, közös gyakornoki programok kialakítása és a duális képzés további kiterjesztése is. A Gazdaságtudományi Kar számít a BMW-től érkező előadók gyakorlati tapasztalataira nem csak előadások, hanem akár teljes kurzus formájában is 

– mondta el Fenyves Veronika.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Utoléréses baleset Debrecenben
Utoléréses baleset Debrecenben
A Hétvezér utcán történt baleset.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fenntartható Debrecen: követendő példákat állítottak
Négy cégnek adtak át városi elismerést.
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.