Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúszoboszlói labor: cél a 3-4 hetes várakozási idő

civishir.hu | 2024. 03. 27. | 18:00:34
Ezt várhatóan két-három hónap múlva tudja teljesíteni a helyi járóbeteg-ellátó centrum.
Hajdúszoboszlói labor: cél a 3-4 hetes várakozási idő
Várni kell... (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Ha jobb anyagi kondíciókkal rendelkeznénk, akkor többet és mindent jobban tudnánk csinálni. A legnagyobb korlátozó tényező a pénzügyi keretünk. Ha több finanszírozást kapnánk, a labor is képes lenne nagyobb kapacitásra – szögezte le Böcsödi István, a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-Ellátó Centrum (JEC) igazgatója a Cívishírnek. Az egészségügyi intézményt olvasóink szerkesztőségünkbe eljuttatott panaszai nyomán kerestük meg. Egyebek mellett szakorvosok hiányáról, hosszú előjegyzési listákról tájékoztattak, a legnagyobb probléma azonban a laborvizsgálatokkal van, hiszen öt-hat hét a várakozási idő, de volt már kilenc is. Ahhoz, hogy a problémát és annak megoldását árnyaltabban lássuk, előbb ismerjük meg alapjaiban a fürdőváros járóbeteg-ellátó rendszerét. Ebben is Böcsödi István a témavezetőnk.

– Az országban minden rendelőintézetnek van egy úgynevezett TÉK (teljesítmény éves keret) értéke, ezt a köznyelvben TVK-nak vagy németpontnak hívják. Ahol eléri a szakrendelők teljesítménye a németpont 100 százalékát, azt a szakrendelőknek kifizeti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). 100 százalék feletti részt azonban már csökkentett összeggel. A JEC 2023-ban havonta átlagosan 106 százalékot ért el, ezért szeretnénk, ha további TÉK-et kaphatnánk. Például úgy, hogy ahol a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) látja, hogy van olyan szakrendelő a megyében, ahol marad ki nem használt teljesítmény, azt csoportosítsák át Szoboszlóra. 

Az elmúlt években változtak a szakrendelések óraszámai, így tudjuk elérni a 100 százalék feletti teljesítményt. 120 százalék felett azonban már semmit nem kapunk, pedig az ellátás megtörtént, a munkát elvégeztük. Ha több lenne a németpontunk, annak felhasználására megvan a szakembergárda, a műszerek, és a rendelési idők, vagyis tudnánk költséghatékonyabban dolgozni – beszélt az intézmény finanszírozási problémáiról az igazgató. Tőle tudtuk meg, hogy Hajdúszoboszlón a kilenc háziorvosi praxis mellett egy praxis nélküli körzet is van, továbbá négy gyermekorvosi körzet látja el a lakosságot. Járóbeteg szakrendelésből 23 féle működik, ebbe beletartozik a fizikoterápia és a gyógytorna is, ami úgynevezett nem orvosi óraszámon működik. A hajdúszoboszlói lakosokon kívül ide tartozik Ebes, Nagyhegyes és Hajdúszovát járóbeteg szakellátása is, ezért szoros kapcsolatban vannak a területi ellátási kötelezettség szerint ide tartozó önkormányzatokkal és a települések háziorvosaival.

A háziorvosi rendelők felszereltségéről az igazgató annyit mondott, hogy azoknak meg kell felelni a jogszabályban előírtaknak – a járóbeteg-ellátó centrum a helyet adja az orvosoknak, akik az önkormányzattal állnak szerződésben. A mindennapokban jó a kapcsolat a háziorvosok és a szakorvosok között, általában félévente egyeztetnek az aktuális ügyekről, kérdésekről, problémákról, új szakrendelésekről, jogszabályi változásokról, ám ha a háziorvosok kezdeményeznek megbeszélést, annak is állnak elébe.

Pénz kérdése az ellátás mennyisége

– A rendelőintézet kardinális problémája a labor – jelentette ki Böcsödi István. – Ez abban gyökerezik, hogy a háziorvosok finanszírozásának indikátorrendszere 2023 márciusában módosult, mégpedig úgy, hogy elvettek a praxisfinanszírozásból egy bizonyos összeget, amit csak akkor kapnak meg, ha teljesítenek bizonyos indikátorokat. Ezek közé tartozik az is, hogy a betegeket rendszeresen laborvizsgálatokra küldik. Fontos része ez a prevenciónak, de a plusz vizsgálatokhoz plusz anyagi finanszírozást nem kapunk. Ezek a vizsgálatok nagyon megterhelik a labort, hiszen nem csak a beküldés gyakorisága, de a vizsgálatszám is nő. Ugyanakkor a labor finanszírozása körülbelül 2004 óta változatlan, miközben például a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges reagensek ára többszörösére drágult, és a munkabérek is emelkedtek az elmúlt 20 évben. Mindez a hajdúszoboszlói rendelőintézet esetében azt jelenti, hogy a finanszírozási keretből a labor naponta csak 40 beteget láthatna el, a behozott vérmintákkal együtt 65 esetet, miközben jelenleg a napi igény 80-120 beteg vérvizsgálata – összegezte a problémát az intézményvezető, aki ezeket jelezte a tulajdonos önkormányzatnak, ahonnan tavaly 12 millió forint támogatás érkezett a laborműködéshez szükséges reagens-vásárlásokhoz.

Meg kell említeni Czeglédi Gyula polgármester hárommillió forintos év végi felajánlását is. Ebből az összegből a JEC egy lágylézergépet vásárolt, 800 ezer forintot pedig a laboranyagok beszerzésére fordított. A folyamatos működés érdekében a JEC vezetése megkereste az ellátási körzethez tartozó másik három önkormányzatot. Ennek eredményeképpen tavaly óta Ebes és Hajdúszovát önkormányzata havonta a költségvetésüknek megengedhető összeggel támogatja a rendelőintézet laboratóriumát, közvetve a saját lakosaik laborvizsgálatait. 

A támogatáskérésre azonban a nagyhegyesi önkormányzat képviselő-testülete nemmel szavazott. 

A labor előjegyzési listáját folyamatosan monitorozza az egészségcentrum– volt időszak, amikor a beteg csak kilenc hétre kaphatott időpontot a laborba, de az intézkedések hatására a várakozási idő folyamatosan csökken, jelenleg négy-öt hét.

– Ha csak a költségeket néznénk és a laborba naponta 40 embert engednénk be vérvételre, akkor most, március végén csak augusztusra vagy szeptemberre lenne előjegyezhető időpont. Természetesen ezt nem tehetjük meg, hiszen az akut, sürgős esetek, műtét előtt állók, a kismamák vérvételeit a napi beteglétszámon felül is el kell végeznünk. 

Cél, hogy elérjük a 3-4 hetes várakozási időt, ami már országosan is jó. Ez 1-2 hónap múlva meglehet – vázolta a jövőt Böcsödi István, aki szerint az ideális az lenne, ha az emberek azonnal megkapnák a számukra szükséges ellátást.

Az igazgató sokat vár attól, hogy az egészségügy 2017. január elsejétől változatlan németpont finanszírozása egyszer majd kedvező irányba mozdul el. Jelenleg ugyanis az egészségügyi intézményben folyó ellátásokat a hét esztendővel ezelőtti összegben finanszírozza az állam, miközben volt egy jelentős mértékű infláció, ami mind a termékek, mind a szolgáltatások árát növelte. Az inflációval párhuzamosan a munkabérek emelkedése szintén érződik a szolgáltatók díjain, hiszen ezt is továbbterhelik az egészségügyi ellátókra.

– A szoboszlói egészségház kapacitása megengedné, hogy rövid előjegyzési időn belül elvégezzék a laborvizsgálatokat. Azt pedig, hogy ezt miért nem teszi meg, csupán egyetlen oka van: a finanszírozási probléma. Várunk egy központi intézkedést, ami jobb támogatási feltételt eredményez. Annak érdekében, hogy a laborvizsgálatokhoz szükséges fogyóanyagokat megvehessük, tervezzük a fizetős laborvizsgálatok bővítését. Ha a beteg nem más magánlaborba, hanem a JEC laboratóriumában végezteti el a térítéses vizsgálatot, az az intézet büdzséjét növeli, és a bevételt a labor működésére fordítjuk. Amit itt helyben a rendelőintézetben el tudnánk végezni, azokat nem engednénk el. Más bevétele nagyon kevés van az intézménynek, ilyen a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, a fizetős tüdőszűrés (amit jogszabálynak megfelelően végzünk) és az igen szerény összegű bérleti díj befizetés – sorolta a lehetőségeit az igazgató.
A laborvizsgálatra a legtöbb beteget a háziorvosok utalják be, akiknek a figyelmét megbeszéléseken és levélben is felhívták, hogy célirányosan, betegség-specifikusan, csak a szükséges vizsgálatokra küldjék laborba a betegeket. Ha ez megvalósulna, már azzal, közel 20 százalékkal lehetne csökkenteni a laborkérések számát.

Ebben a témában egyébként még lesz megbeszélés, ahol újfent elhangzik az, hogy ha nem sürgősségi esetről van szó, akkor nincs azzal semmi probléma, ha néhány héttel később kapnak csak a betegek időpontot a laborba. Az előjegyzés idejét növeli az is, hogy amíg egy műtétre várakozó beteg esetében a laborvizsgálatokat régebben a kórházakban végezték el, addig manapság a kórházak az ilyen vizsgálatok miatt a háziorvoshoz és a területileg illetékes laborba irányítják a betegeket. Ez tovább növeli az előjegyzési listát. Hajdúszoboszlón is jellemző, hogy a beteg nem várja ki a laborelőjegyzés időpontját, és annak felgyorsítása miatt inkább fizet. Az ilyen betegek számára a szoboszlói rendelőintézetben külön e-mail címet hoztak létre, ahol az előjegyzési időpont lemondható. Az előjegyzéseket telefonon és személyesen is lehet kérni és lemondani az egészségház recepciósainál. A laborvizsgálatok eredményét a betegek a vizsgálat napján már délután megkapják, a gyakorlatnak megfelelően papír alapon, de kérhető e-mailben, továbbá minden lelet az erre szolgáló felhőben is megtalálható.

Hiányszakmák

A Cívishírhez eljuttatott információ szerint a szakorvosi ellátással is baj van Hajdúszoboszlón. Nincs radiológus, kevesebb a belgyógyász és oda hosszú a várakozási idő; az ortopédián csak hétfőn, az idegsebészeten pedig csak kedden van rendelés – tájékoztattak a panaszosok.

– Ortopédia minden hétfőn van, nem hosszú a várakozási idő. Idegsebészet valóban heti egyszer van, de egy héten belül oda is kapható időpont – pontosított Antal Tamás, a szoboszlói Járóbeteg-Ellátó Centrum orvosigazgatója, aki ugyancsak jelen volt a beszélgetésen. – A radiológus, a kardiológus és a diabetológus hiányszakmák, mert ezek a szakorvosok leginkább az egyetemeken dolgoznak, ott kutatnak, szakmailag ott tudnak kiteljesedni, nekik nem jelent akkora karrierlehetőséget a járóbeteg ellátás. Heti egy alkalommal van radiológus szakorvosunk, aki az ultrahangos vizsgálatokat végzi. Sürgős esetben senkit sem küld el egyik szakorvos sem. Ha azonban több hónapja fennáll a panasz, és az illető egy hónappal későbbre kap időpontot az ultrahang szakrendelésre, az szakmailag teljesen rendben van. Ha csak a valóban indokolt esetekben érkezne ultrahang kérés, ott is jóval kevesebb beteg lenne. Az ilyen esetekről is beszéltünk a háziorvosokkal; tehát csak a valóban sürgős vagy tumorgyanús esetekre kérjenek sürgősséggel ultrahangot. Elfogadható, ha évente készíttet valaki egy labor- vagy ultrahangvizsgálatot – ezek a megelőzés szempontjából fontosak –, csak nem ugyanaz a sürgősségi indoka egy tumorgyanúnak és egy – egyébként nagyon helyesen – évente egyszer elvégeztetett laborvizsgálatnak. A média a szűrővizsgálatokra irányítja a figyelmet, ez valóban fontos, de ilyen esetekben lehet várni néhány hetet. Ahhoz, hogy ne legyen túl hosszú az előjegyzési listánk, kellene még egy félállású radiológus. Két belgyógyászunk van, oda másnapra, de maximum egy héten belül már van időpont. Aki a belgyógyászok hiányát vetette fel, valószínűleg akkor kért időpontot, amikor szabadságolás volt. Bőrgyógyász szakorvosainknál tényleg hosszabb az előjegyzési lista, mert a két doktornő kisműtéteket is elvégez. Ez praktikus a betegek szempontjából, hiszen nem kell minden orvosi beavatkozás miatt Debrecenbe utazniuk. Endokrinológus is kellene, kéthetente egyszer van rendelés – részletezte.

Böcsödi István beszélt Hajdúszoboszló fürdővárosi voltából fakadó speciális helyzetéről is. A város 25 ezres lakossága nyáron 40-45 ezerre duzzad, ez érinti az ügyeletet, de olykor a járóbeteg ellátást is. Vannak olyan nyaralótulajdonosok, akik nyáron néhány hetet vagy hónapot itt tartózkodnak, és ittlétük során mennek el kivizsgálásokra. Ez is többletmunkát ad az egészségügyi centrumnak.

– Természetesen a hajdúszoboszlói lakosoknak is, hasonlóan a vármegye többi településén élőkéhez, az az elvárása, hogy a lehető legrövidebb időn belül a legjobb egészségügyi ellátást kapja meg. A szakma prioritásainak megfelelően először a háziorvosnál kell kezdeni, majd, ha a betegség ezt indokolja, a járóbeteg szakrendelésre jelentkezni, és oda előjegyzést kérni.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.