Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emblematikus docensét gyászolja a Debreceni Egyetem

unideb.hu | 2024. 04. 08. | 13:47:50
Felföldi János 55 éves volt.
Emblematikus docensét gyászolja a Debreceni Egyetem
Felföldi János (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életének 56. évében, április 5-én elhunyt Felföldi János agrármérnök, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vidékfejlesztési és Funkcionális Gazdálkodási Intézet egyetemi docense.

Felföldi János 1968. szeptember 25-én Újfehértón látta meg a napvilágot, középiskolai tanulmányait Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban végezte, ahol 1986-ban érettségizett. Felsőfokú tanulmányait – 1 év sorkatonai szolgálatot követően – a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) Mezőgazdaságtudományi Karán kezdte meg, ahol 1993-ban először felsőfokú vadgazda képesítést, majd ezt követően okleveles agrármérnök végzettséget szerzett. Akkoriban azon kevesek közé tartozott, akik angol-magyar szakfordító szakirányos hallgatóként egy szemesztert Írországban, a University College of Cork intézményben tölthetett, ahol élelmiszer-gazdasági és marketing tárgyakat hallgatott.

Munkája, illetve életútja során 23 sikeres évet töltött el a felsőoktatás területén.

1994-ben először, mint doktorandusz hallgató kapcsolódott be a Debreceni Egyetem egyik jogelőd intézményében, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen zajló szakmai munkába. Már ekkor elkezdte oktatói tevékenységét, az egyetemi hallgatók legnagyobb megelégedésére. Doktori disszertációját „Vezetési és munkaszervezési összefüggések vizsgálata marhahústermelő gazdaságokban” címmel készítette el Nagy Tibor professzor úr témavezetésével, melyet „summa cum laude” minősítéssel védett meg 2001-ben a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén; „A mezőgazdasági vállalkozások és a vidékfejlesztés ökonómiája” című akkreditált Ph.D. program keretein belül. János ténylegesen is magáénak vallotta az élethosszig tartó tanulás eszmeiségét, ennek megfelelve 1997-ben a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán közgazdasági szakokleveles mérnök és 2022-ben a Széchenyi István Egyetemen precíziós mezőgazdasági szakmérnök másoddiplomát szerzett. Habilitált doktorrá 2014-ben nyilvánította a Debreceni Egyetem a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén. Egyetemi tanári pályázatát 2024. év elején nyújtotta be, melyet a GTK Kari Tanácsa egyhangúlag támogatott – tudatta az unideb.hu.

Négy éven keresztül látta el a balmazújvárosi Kvaliko TÉSZ fejlesztési igazgatói, majd később ügyvezető igazgatói feladatait.

2001-ben tanársegédi kinevezést kapott a DATE Vezetési és Munkaszervezési Tanszékére. Oktatója volt különböző mezőgazdasági ágazatokat tárgyaló munkaszervezés tantárgyaknak, de a vezetési ismeretek oktatása is a feldatatai közé tartozott. Később a Vállalatgazdaságtani Tanszék kollektívájába került, ahol 2002-2005 között adjunktusként, majd 2006-tól egyetemi docensként a vállalatgazdaságtani tantárgycsoport tantárgyainak oktatásába kapcsolódott be, továbbá Vezetői gazdaságtan című tantárgyat tanította nemzetközi MBA képzésben. Az általa oktatott tantárgyak többségükben az MSc/MA és a Ph.D. képzéshez kapcsolódnak, mindamellett, hogy oktatói életpályája során tanított 5 éves egyetemi, szakirányú továbbképzési szakokon, szakmérnök és MBA képzésben, továbbá FSZ/FOSZ és BSc/BA alapszakon, mind graduális, mind posztgraduális szinten. Tanársegéd kora óta tartott egyetemi előadásokat, gyakorlatokat és vezetett szemináriumokat. 2014-ben került át a Logisztika Menedzsment Tanszékre, ezt követően 2015-től a DE GTK Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézetének volt az intézetigazgatója. Hét éven keresztül volt a Tormay Béla Szakkollégium igazgatóhelyettese, mely feladatot – Csizmazia Zoltán professzor úrral és a hallgató közösséggel együttműködve – mindvégig nagy odaadással és lelkesedéssel végzett. 2015-től a Gazdaságtudományi Kar Ihrig Károly Szakkollégiumának igazgatói posztját töltötte be, így segítve a kar tehetséggondozási tevékenységét. Kezdeményezésére indult el és jött létre a szakkollégiumok tudományos konferenciája.

Egy magyar nyelvű és három angol nyelvű tudományos folyóiratnak volt a szerkesztőbizottsági tagja.

Oktatási tevékenysége két fő pillér mentén szerveződött: az egyik az élelmiszergazdasághoz, azon belül is főleg az agrárgazdasághoz kapcsolódott, míg a másik az általános logisztika menedzsmenthez, valamint az ellátási lánc (ellátási háló) menedzsmenthez. Összesen 62 hallgató esetében látott el sikeres védéssel záruló konzulensi feladatokat diploma- és szakdolgozatok esetében. 5 szakkönyvben/tankönyvben szerzőként vett részt, 10 szakkönyvben/tankönyvben szerkesztői feladatokat látott el, továbbá 45 magyar és angol nyelvű könyvfejezet szerzője. Külön büszkeséggel töltötte el, hogy 2007-ben elnyerte a legjobb előadás tartásáért az Év Oktatója Díjat, melyet a Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kara a Hallgatói Önkormányzattal közösen adományozott részére. Hallgatói nemcsak díjak formájában, hanem a róla megfogalmazott véleményükben is elismerték felkészültségét és kivételes oktatói kvalitásait.

Szakmai munkáját számos díjjal ismerték el, ennek megfelelően 2005-ben Dékáni Elismerő Oklevelet, 2007-ben Év Oktatója Díjat, 2008-ban Pro Educatione Agriculturae Díjat, 2010-ben Kiadói Nívódíjat, 2012-ben Tankönyv Nívódíjat, 2012-ben Debreceni Agrárkutatásért Emlékérmet, majd 2022-ben Kádár Béla Díjat vehetett át. 2003-2006 között Békésy György Ösztöndíjas, majd 2009-2012 között Bólyai János Kutatási Ösztöndíjas volt.

Felföldi Jánost a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar saját halottjának tekinti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Hirdetés
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Akár a lakosok is segíthetnek a több mint 50 kilométeres járdahálózat korszerűsítésében.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.