Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2024-ben földön, vízen és levegőben is kínál programokat Hajdúszoboszló

Cívishír | 2024. 02. 28. | 13:10:47
Csaknem 400 rendezvénnyel készül a fürdőváros.
2024-ben földön, vízen és levegőben is kínál programokat Hajdúszoboszló
Rengeteg program közül válogathatnak a helyiek és a látogatók is (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén közel négyszáz változatos program várja a látogatókat Hajdúszoboszlón. A kisebb rendezvényektől a színházi előadásokon át a többezres fesztiválokig – jelentették be a február 28-i sajtótájékoztatón. Czeglédi Gyula polgármester elmondta, színes és változatos rendezvényekkel készülnek 2024-re, ami nemcsak a főszezont, hanem az egész évet érinti, hiszen a turisták mellett természetesen a helyi lakosság is a célközönség. A városvezető kiemelte, a képviselő-testület elfogadta a város költségvetését, és a kulturális programokra jelentős összeget fordítanak. A múlt évben ez 165 millió forintot jelentett, idén megemelték a keretet, 203 millióból gazdálkodhatnak. Czeglédi Gyula tudatta, Hajdúszoboszlónak az elmúlt négy évben fontos partnerei voltak a civil szervezetek, és az önkormányzat fontosnak tartja a támogatásukat, így több mint 20 százalékkal növelik a nekik szánt támogatásokat, ötvenmillió forintot terveznek szétosztani. – Fontos lehet a civil közösségek vezetői számára, hogy az elmúlt évi 30 százalékos önerőt csökkentettük, idén 20 százalékot várunk el. Ezt saját munkával is el tudják számolni. Tehát az a munka, amit ők beletesznek egy-egy programba, rendezvénybe, az duplán kifizetődik – mondta.

Hamarosan elkészülő beruházásokról is szót ejtett a városvezető.

Czeglédi Gyula (Fotó: Cívishír)

Ilyen a Szoboszlói Irodalom Háza a Kossuth utcában, melyet a tervek szerint pünkösdkor adnak át. – Ez egy interaktív létesítmény lesz, amelyben az irodalom kedvelői teret fognak nyerni, és sok érdekes, izgalmas esemény várható. A másik kezdeményezés pedig a Fejedelmi Kincstárunk kiegészítése. Talán sokan nem tudják, hogy Bocskai Istvánnak volt egy másik koronája is, amit a gazdag szászoktól kapott 1605-ben. Ez egy gótikus korona volt, délszláv uralkodóé lehetett, valamikor ezt nevezték bosnyák koronának is. Ennek a hieteles mását szeretnénk elkészíteni – sorolta a városvezető. Czeglédi Gyula elmondása alapján a munka más folyamatban van, szponzorokat is bevontak, továbbá saját polgármesteri keretéből is támogatja ennek az új ereklyének a megvalósítását, a másolat elkészítését. Tudatta, Bocskai ezt a koronát is nagy becsben tartotta, még a temetésén is ki volt állítva. Halála után a Habsburg császár egyik hadvezéréhez került, aki 1627-ben a pápának ajándékozta és Rómába küldte. A pápa a Loretoi kegyhely kincstárába vitette, emiatt loretoi koronaként is ismert e műkincs. A kegyhelyet azonban 1800 körül elpusztították, kirabolták, így az eredeti koronának nyoma veszett. Fennmaradt viszont a pontos rajza és leírása a 17. századból, ennek alapján végzik a munkálatokat.

Tervek szerint még a nyár előtt megnyílik ez a kiállítás, amely e koronán keresztül a Bocskai-kincsek történetének új fejezetét nyitja meg a látogatók előtt.

Majoros Petronella (Fotó: Cívishír)

Majoros Petronella alpolgármester úgy fogalmazott, a kisebb rendezvényektől a színházi előadásokon át a nagy fesztiválokig nyújtanak élmény a Hajdúszoboszlón élőknek és a látogatóknak. Több mint 30 színházi előadás és több mint 20 szórakoztató nagyrendezvény, élő szabadtéri koncert, többnapos rendezvénysorozatok lesznek az idei évben. – Közel 60 ismeretterjesztő előadással is készül a művelődési központ, erre ebben az évben különösen nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni. Minden hónapban exkluzív kortárs művészeti tárlat is várja az érdeklődőket a Szoboszlói Galériában. Érdemes megemlíteni, hogy a galéria kiemelkedik a térség kortárs művészeti galériái közül, hiszen az elmúlt években több Munkácsy-díjas képzőművész is helyet kapott ebben a létesítményben – sorolta.

A rendezvények kapcsán kiemelte a Szoboszlói Nyár eseményt, ami idén is 60 napon át tart majd a térség civil közösségeinek bevonásával. Már javában zajlik a Civil Roadshow, amelyhez 47 szervezet csatlakozott.

Számos rendezvény várja az érdeklődőket (Fotó: Cívishír)

Március 22-én kezdetét veszik a Tavaszi Művészi Napok, és összesen 23 programot rendeznek ennek égisze alatt. A városba érkezik Pokorny Lia, Gönczi Dorka, Janklovics Péter, Kálloy Molnár Péter és az Alma Együttes is. Március 24-én, virágvasárnap nyílik meg a húsvéti park, amelyre évek óta nagy lelkesedéssel készülnek és egyre népszerűbb. – 14 órakor a művelődési központban lesz az ünnepélyes megnyitó barkaszenteléssel és egyházi liturgiával. Ezt követően az evangéliumi események megjelenítése a cél, szamárháton Jézus bemutatását idézzük meg egy körsétán, a húsvéti park körül. Segítségünkre lesznek a művelődési központ néptáncosai, és közös táncra várjuk a város lakosságát, az érdeklődőket – ismertette. Eme napon lesz galambröptetés is. A húsvéti park ebben az évben is két tematikára épül, továbbá egy új elem is megjelenik. Az egyik az egyházi park, másik a népszokások, hagyományok felelevenítése. Újdonságként egy tavaszt idéző miliőt alakítanak ki a művelődési központ főbejárata előtt, mely húsvét után is látható lesz.

A tervek szerint 100 feltámadáskertet készítenek, ebből majd egy kereszt formájú installáció fog kirajzolódni. Idén is 500 galamb díszíti majd a park egyik fáját, amely a béke üzenetét hordozza. Természetesen nem maradhatnak el a tojásfák, a nyuszifigurák és az óriás tojások sem.

Kovács Gergely (Fotó: Cívishír)

Kovács Gergely alpolgármester a városi nagyrendezvényekről számolt be. Tudatta, az elmúlt években rengetegen voltak kíváncsiak a turisztikailag kiemelt és a civil szervezetek rendezvényeire, de 2024-ben emelik a tétet. A megszokott események túl új elemek is megjelennek a városban. Ismét lesz Bizonyítványbuli június 22-én; sztárfellépő Manuel és Mihályfy Luca lesz, de színpadra lép a helyi pedagógusokból álló Férfi Tanerő Rock Band is. Megmérkőznek egymással a város legerősebb diákjai, és ekkor várják a foci szerelmeseit is szurkolói zónával. Júliusban érkezik az ArtFood Fesztivál, ami 2023-ban debütált. – Ez a rendezvény a művészet és a gasztronómia határterületein mozog. Zenei és kulináris téren is igyekszünk ínyencségeket nyújtani a vendégeknek. Ez kétnapos rendezvény lesz, és a korábbihoz hasonlóan ingyenes – ismertette.

Augusztus első hétvégéjén a lovaké lesz a főszerep, ugyanis 43. alkalommal rendezik meg a Kösely Kupa Lovasfesztivált, ahol 90 perces élő koncertet ad Curtis, továbbá a János vitéz című produkciót adja elő Pintér Tibor társulata, a Nemzeti Lovas Színház. Szeptemberben rendezik a Bor- és Gasztorfesztivált; a díszvendég idén is Tokaj városa lesz.

A város vezetői ismertették a részleteket (Fotó: Cívishír)

– A nemes italokhoz finom falatok, gasztronómiai élmények is dukálnak, így újra felvonulnak majd azok az éttermek, szolgáltatók, akik a környéken a legszínvonalasabbak. Egyelőre többet nem árulnék el róla, de lesznek olyan éttermek, amelyek a régió legismertebbjei közé tartoznak – mondta sejtelmesen Kovács Gergely, hozzátéve, a hétvége részeként fellép többek között a No Sugar és a Soulwave zenekar. Kiemelte, több éves kihagyás után pünkösd hétvégéjén újra megrendezik a Délibáb Kupa Hőlégballon Fiesztát. A rendkívül látványos eseményen több mint 20 csapat verseng majd. – 2024 a mozgás éve lesz Hajdúszoboszlón. Május utolsó napján kezdődik és június első napján fejeződik be a Sportolj, Szoboszló! rendezvény, ahol 2024 percen keresztül mozgásban tartják a várost. A lakosok, civil szervezetek, sportegyesületek, oktatási intézmények vállalkoztak arra, hogy 2024 percen keresztül, vagyis több mint 33 órát mozognak összesen.

Az eseményen lesz többek között iskolai Challange Day, éjszakai foci- és kosártorna, nagy sportágválasztó, futó- és úszóverseny, továbbá számos látványos bemutató is.

Borsi Csaba (Fotó: Cívishír)

Borsi Csaba, a művelődési központ igazgatója kiemelte az infrastrukturális beruházásokat, hiszen a művelődési központ keretein belül megújul az eszközpark, melyet igénybe vesznek a vendéglátósok, a kiállítók a szabadtéri rendezvényeken. Ennek köszönhetően esztétikusabb, impozánsabb faházakkal jelenhetnek meg az eseményeken. Köszönetet mondott az önkormányzatnak, a Hungarospának a támogatásért, majd tovább folytatta a rendezvények felsorolását. Kiemelte az augusztus 18-19-én tartandó Dixieland Napokat, a július 14-i Bagossy Brothers Company koncertet, a július 19-i Edda nagykoncertet (idén 50 éves a zenekar), továbbá az ünnepi megemlékezést augusztus 20-án a Csík Zenekarral és az augusztus 24-i Záró Retró utcabált. De a bőség zavara itt nem ért véget, említhetjük a gyereknapot, a Hungarospa július 27-i születésnapján tartandó Strandok Éjszakáját, a szeptember 7-i Birka- és Slambucfőző Örömnapot, a november 8-9-i Márton-napi vigadalmat és természetesen az óévbúcsúztató szilveszteri csergetést is.

További információk a város honlapján.

FR

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ingyen adják az ebédet Debrecenben
Ingyen adják az ebédet Debrecenben
Sokan rá vannak szorulva.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fenntartható Debrecen: követendő példákat állítottak
Négy cégnek adtak át városi elismerést.
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.