Hirdetés

Kósa Lajos Kaliforniában sikertörténetről beszélt

2017.10.23. 09:05

Kósa Lajos Kaliforniában sikertörténetről beszélt
Kósa Lajos idén Amerikában ünnepel (Fotó: archív)

A debreceni politikus az amerikai magyar közösségekkel ünnepel.

Hirdetés

Kósa Lajos Kaliforniában: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete és a küzdelem érte. Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén, kaliforniai magyarokkal ünnepelve az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, Los Angelesben leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete és a küzdelem érte. 

Vasárnap Los Angelesben a Mindszenty téren Kósa Lajos - a konzulátus és a magyar szervezetek képviselőivel együtt - megkoszorúzta az 1956-os emlékművet. Először fordult elő, hogy a helyi örmény közösség képviselői is megjelentek az emlékezésen.

Kósa: Ha nincs '56, akkor nincs '89 sem

A koszorúzás után a Magyar Házban szavalatokkal, néptáncbemutatóval, muzsikával folytatódott az ünnepség, amelyen a tárca nélküli miniszter beszédet mondott. Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. "1956 forradalma ugyan rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs '56, akkor nincs '89 sem" - fogalmazott. Hozzátette: a magyarokat összeköti a szabadság vágya és a küzdelem a szabadságért, s ez akkor is megvan bennük, miközben az ország szilárd tagja szövetségi rendszereknek, például a NATO-nak, az Európai Uniónak vagy a V4-es országcsoport összefogásának.

A debreceni politikus a volt önkormányzati médiamunkás, ma már  Los Angeles-i magyar főkonzul Széles Tamás meghívására utazok San Franciscóba, majd onnan Los Angelesbe. 

Kósa Lajos egy nappal korábban a San Franciscótól délre eső Redwood Cityben élő magyar közösséggel ünnepelt. Az ottani református templomban tartott megemlékezésen kiemelte: a magyar kormány nemzetpolitikájának hitvallása, hogy a világban élő 15 millió magyar mindegyike a magyar sorsközösség tagja, összetartozik, bárhol éljen is a világban, s a kormány törődik velük. 

Az amerikai magyar közösségek szerte az Egyesült Államokban megemlékeztek '56-ról. A floridai Orlando magyar iskolájában már szombaton emlékműsort tartottak, vasárnap pedig sok helyütt - így például a fővárosban, Washingtonban, a floridai Venice városában vagy Miamiban - istentiszteletek keretében emlékeztek a 61 esztendővel ezelőtti napokra. A floridai Naples városában Talpra magyar! címmel rendeztek ünnepséget.

Megemlékezéseket, ünnepségeket tartottak Grand Rapidsben, Detroitban, Minnesotában, Chicagóban, Bostonban, Clevelandben is.

Kósa Lajos1956Kalifornia

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés