Hirdetés

Gáláns gesztus a Richter Flórián Cirkusztól Debrecenben

civishir.hu

2017.10.11. 09:26

Gáláns gesztus a Richter Flórián Cirkusztól Debrecenben

Különleges előadással készülnek.

Hirdetés

A Richter Flórián Cirkusz alkotó közössége nemcsak a gyógyíthatatlan, nehéz sorsú gyermekek cirkuszi élményhez juttatását tartja fontosnak, hanem gondol a vak és gyengénlátó embertársaira is: a Fehér Bot Világnapján akadálymentesített előadást szervez számukra. 

Áltapintatból a vak embereket elnevezzük világtalanoknak, akik pedig nem szeretik ezt a titulust (az ő világuk fantáziára utaltabb, mint látó társaiké), ahogy elutasítják a szánalmat is. Helyette értelmes segítségre várnak, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, gyermekeket nevelhessenek, és – megismerve a környezetüket – hasznosan élhessék le az életüket. 

Az akadálymentesített előadás

Október 13., péntek, 18 óra
Debrecen, Balmazújvárosi út 4. (Baumax parkoló)
Narrátor: Kőhalmi Ferenc bűvész
Együttműködő partner: Látássérültek Észak – Alföldi Regionális Egyesülete

A fehérbot - mint a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze - alkalmazásának gondolata a francia Guilly d'Herbemont grófnőtől származik, aki a párizsi utcákon sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetettségét. Guilly d'Herbemont vakok megsegítésének lehetőségét megtárgyalta az édesanyjával, aki nem értett egyet a lánya igyekezetével, és inkább irodalmi művek Braille rendszerű átírását javasolta a lányának, amely igen divatos tevékenység volt a magas társadalmi rétegek hölgyeinek körében. A grófnő azonban e helyett egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatával foglalkozott. Így jutott a "fehérbot" használatának a szükségességéhez, amelyet úgy a járművek vezetői, mint a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik.
cirkuszvakokgyengénlátók

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés