Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

TEDx Debrecen: a sikeres ember ismeri önmagát

| 2017. 09. 26. | 16:32:00
Így inspirálunk mi. Interjú Katonáné Kovács Judit kurátorral.
TEDx Debrecen: a sikeres ember ismeri önmagát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A TED (eredetileg: Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák filozófiája: helyi tehetségektől, bátraktól, megszállottaktól olyan gondolatok kerüljenek nagy nyilvánosság elé, melyeket érdemes terjeszteni. Debrecenben 2012-ben rendezték az első előadássorozatot: azóta minden évben olyan emberek léptek színre, akik tevékenysége példa, amit áthat az őszinte lelkesedés. Nézzenek bele! Érdemes! A főszervező is ezt javasolja.

Cívishír: A TEDx Debrecen öt éve fut: oda kiállni presztízs, aki kiáll, az – legalábbis helyben – már valaki. Az érdem viszont nem elég; kell stílus és a közönség felé jóféle rezgés is. Mi alapján hívjátok meg az előadókat?
Katonáné Kovács Judit: A szervező csapat igyekszik nyitott szemmel járni, és olyan embereket megszólítani, korosztálytól, szakmai területtől függetlenül, akik hitelesek a saját területükön. Nem azt nézzük, hogy ki a legjobb előadó, hanem azt, hogy mennyire példaértékű, jövőbe mutató az út, amit jár. Azt gondoljuk, hogy inspiráló lehet mások számára is amit, ahogyan végeznek. Olyan értékes embereket szeretnénk bemutatni, akik itt élnek, alkotnak. Tanulhatunk tőlük új ismereteket, vagy hozzáállást. Hiszünk abban, hogy "a legjobb előadók nagylelkű adakozók, akik segítenek az embereknek, hogy megváltoztassanak valamit". Meg szeretnénk mutatni, hogy sok ilyen ember él köztünk, legyünk büszkék rájuk és figyeljünk a hívó szóra.

Cívishír: Ha három jelzőt lehetne alkalmazni, melyek azok, amikkel általánosságban jellemezhetők a meghívottaitok?
Katonáné Kovács Judit: Hiteles, alkotó, érdeklődő

Cívishír: Ők, az élet változatos területeiről érkező emberek alapvetően egy valaminek a szakértői, szerelmesei, elhivatottjai. Mit látsz, tényleg nem kell mindenben jónak lenni?
Katonáné Kovács Judit: Én azt gondolom, hogy elég kevés azoknak a száma, akik mindenben jók. Pont az az izgalmas bennünk, hogy sokan, sokfélék vagyunk, és ha ezt a sokféleséget együtt tudjuk működtetni, hihetetlen dolgokat érhetünk el, ahogy már értünk is el. Azt is hiszem, hogy mindenkiben ott lakozik valamilyen tehetség, legyen ez akár humán vagy reál területhez kötődő. Az előadóink jó példái annak, hogy ha megtaláljuk, miben vagyunk jók, mi érdekel igazán minket, és építünk ezekre az adottságainkra, sikereket érhetünk el az életben, örömmel járjuk az utat. Ami fontos és nem sokat beszélünk róla, hogy ebben az esetben a kudarcok, a hibák után – ami fontos része a fejlődésünknek – újra és újra talpra állunk és megyünk tovább tanulva abból, ami történt, építve azt, ami igazán mozgat minket.

Cívishír: A legelején, az útkeresésnél, valljuk be, még okosként is könnyű eltévedni. Hogyan és mivel segíthető egy tehetséges/jó ötlettel rendelkező fiatal? Tapasztalattal?
Katonáné Kovács Judit: Az útkereséshez nyújtott segítség az életkortól is függ. Egyik kedvenc előadóm Szili Krisztina, aki az első rendezvényünkön lépett fel 2012-ben, TEDx előadásában arról mesél, hogy óvodás korban hogyan tud segíteni az óvónő. Én magam három fiú édesanyjaként is látom, mennyire különbözőek még saját gyermekeink is. Minél támogatóbb, teret adóbb a környezet, hogy kipróbálhassák magukat a fiatalok, tanulhassanak a hibáikból, annál könnyebben válhatnak valóra az ötleteik. A 21. századot én a lehetőségek századának is hívom. Ennek szerintem az a kihívása, hogy a sok lehetőség között el is lehet veszni, ezért fontos, hogy a világ megismerésén túl, önmagunkat is minél jobban ismerjük. Ez segít abban, hogy olyan utat válasszunk, amivel azonosulni tudunk. Azt gondolom, ebben is segítenek az ilyen rendezvények mint a TEDx, mert itt az előadók saját életükből hozott példákkal adják át gondolataikat.

Cívishír: Mérhető hatósugara van egy-egy előadásnak? Van visszacsatolás, hogy mennyire értékesek az elhangzó gondolatok?
Katonáné Kovács Judit: A TED-licenszet követve az előadásokról videó készül, így azok is meghallgathatják az előadókat, akik nem tudnak részt venni az eseményünkön. A videók eltérő nézettségűek, 200-tól a 38 ezerig. Olyan történetünk is van, hogy Hegyesi Donát előadását, aki a Tóth Árpád Gimnáziumban végzett, egy volt tanára levetítette a tanítványainak, hogy inspirálódjanak. A TED szervezői azzal a javaslattal is éltek felénk, hogy érdemes a videókat angol nyelven feliratozni, ezzel is lehetne növelni a nézettséget. Ezen még dolgozunk. A résztvevőktől is kérünk visszacsatolást, idén az előadókra is kértünk javaslatot. Több mint 70 javaslat érkezett, így van miből válogatni az elkövetkező évekre is.

Cívishír: A vállalkozó kedven túl megannyi érzelem sűrűsödik egy-egy siker mögött: vakmerőség, hit, meg nem alkuvás, „szerelem”. Melyik a legfontosabb?
Katonáné Kovács Judit: Valószínű sok összetevője van a sikernek, így nehéz csak egyet választani. Ha mégis ki kellene emelni egyet, azt hiszem, a hitet választanám. Hit önmagamban, hit abban, amit csinálok.

Cívishír: Az idei előadók közül melyikre vagy a leginkább kíváncsi?
Katonáné Kovács Judit: Szervezőként ez nem egyszerű kérdés. Mindig csodálom azokat az embereket, akik olyan szakmában helyezkednek el, amit már óvodás korukban megálmodtak maguknak. Ők hamar elkezdték az építkezést. Az idei előadóink közül Simon Renáta is ezt az utat járja. Az egyik játékunkban mi is megkérdeztük a nézőket, kinek az előadását várják a legjobban. A válaszokból kiderült, hogy különbözőek vagyunk és mindenkinek van kedvenc előadója. Az idei előadóink bemutatkozásai a honlapunkon elérhetők.

Bereczki-Csák Helga

TEDx Debrecen
Október 14., 14 óra
Víg Kamaraszínház

Belépők 5000 forintos áron október 8-ig vásárolhatók.
Online regisztráció ITT 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC-s Bernáth Attila Európa-bajnoki döntőt vívhat!
A DVSC-s Bernáth Attila Európa-bajnoki döntőt vívhat!
A debreceniek hajdúhadházi kiválósága történelmet írhat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.