Hirdetés

Debreceni 21-es: Téglási Gábor, a legjobb fej

2017.04.10. 09:36

Debreceni 21-es: Téglási Gábor, a legjobb fej
Téglási Gábor és ifjabb Téglási Gábor (Fotó: Cívishír)

Ha egy politikus ilyen népszerű lenne...

Hirdetés

Debreceniek, akik nagy utat jártak be, mire ide- és odaértek, ahol most vannak. Sorozatunkban a helyi közélet megkerülhetetlen alakjait mutatjuk be olyan címszavakban, amit maguk választanak. Mi csak kérdezünk. Huszonegyet.

Három nagy tekintélyű debreceni nevezett meg téged ebben a rovatban arra a kérdésre, hogy ki a legjobb fej Debrecenben, egy bankigazgató, egy sikeres üzletember és egy FIFA-játékvezető. Mi a cseled, a taktikád?
A barátságok, amiket évtizedek óta ápolok. Katona Laci több mint harminc éve a barátom, az esküvői tanúm is ő volt, Katona Zolit gyerekkorom óta ismerem, Berettyán Peti fiatalabb korosztályt képvisel, de vele is sok „harcot” megvívtunk a Teniszkében, mielőtt híres bíró lett, ám azóta is tart a barátság. Megtisztelő, hogy kedvelnek az emberek.

Ezt a nagy népszerűséget kamatoztathatnád helyi politikusként. Jó havi gázsi és laptop jár érte!
A politikához semmi közöm, nem is lesz, megelégszem azzal, hogy jó kedélyű ember vagyok, szeretnék ilyennek megmaradni.

Akkor most neked szól a kérdés: ki a legjobb fej Debrecenben?
Egyértelműen Horváth Béla.

Az ember, aki mögött csak a második számú cerberus voltál a Lokiban?
Sokan valóban második számúként emlegetnek, de én nem így tekintek vissza a pályafutásomra. A váci kupadöntőn, a történelmi elsőn például én voltam az első számú, nagyobb rangadókon is védhettem, jutott nekem még egy kupagyőzelem, illetve egy bajnoki bronzérem is. Nincs bennem hiányérzet, elégedettség és boldogság tölt el, amikor ezekre az évekre gondolok.

Állnak (balról): Vadicska, Bagoly, Sabo, Goian, Téglási, Pető. Guggolnak: Sándor Cs., Kovács N., Szatmári, Bernáth, Ilea (Fotó: dvsc.hu)

Melyik volt életed meccse?
Érdekes módon nem egy Fradi vagy Újpest elleni mérkőzést őrzök az emlékeimben a legelső helyen, és még csak nem is a váci kupadöntőt, hanem egy siófoki bajnokit. Oldalról jött a szabadrúgás, Ilea elfelejtette kifejelni labdát, s ebből alakult ki nagy helyzet. Azt hiszem, életem védésével akadályoztam meg akkor a gólt.

Kipróbálhattad volna magad máshol is. Mi tartott itt végig?
A csapattársak, a közönség, a debreceni miliő. Így aztán sosem vágytam arra, hogy eligazoljak. Nagyszerű futballistákkal játszhattam együtt, és most nem kezdek el neveket sorolni, mert ha valakit kihagynék véletlenül, akkor később nagyon haragudnék magamra.

Én neveket akarok hallani! Kik a kapusideáljaid?
Egy van, Gianluigi Buffon. Sok, egészen kiváló kapus nevét tudnám sorolni a nemzetközi futballvilágból, de közülük szerintem magasan kiemelkedik az „öreg”. Remélem, néhány évig még láthatjuk védeni!

Nyugtass meg, hogy kis Buffonok pallérozódnak a Debreceni Labdarúgó Akadémián, ahol kapusedzőként dolgozol!
Most büszkén nevesítek, hiszen öt válogatott kapusunk van. Közülük is kiemelkedő képességű Kovács Péter, akiből igazán komoly szintű kapus lehet, de nagyon büszkék vagyunk a kollégáimmal Deczki Mátéra is, akit nemrég a Premier League-ben szereplő Stoke City igazolt le. 

Itt ülünk a Nagyerdei Stadion tövében, készülünk a Gyirmót elleni meccsre, és szinte lerágjuk az ujjunkat az izgalomtól. Szakmai szemmel mi nem stimmel a Lokival? Mi vezetett odáig, hogy a kiesés réme fenyeget?
Ha tudnám a választ, akkor odamennék Leonel Ponteshez, és súgnék, hogy segítsek. Sajnos fogalmam sincs, mitől döcög a szekér. Kétségtelen, hogy több minőségi játékos távozott a nagy jövés-menésben, mint amennyi érkezett, de ennél mindenképpen többre hivatott a jelenlegi keret is. Remélem, a végén azért már nem lesznek gondjaink!

Megfordult egyáltalán a fejedben, hogy a pályafutásod végén a civil szférában folytatod?
Soha! Van ugyan civil szakmám, kereskedelmi szakközépben érettségim, üzletvezető-helyettesi papírt őrzök valahol a fiókban, de még nem volt szükség, és remélem, nem is lesz. Nekem a foci az életem.

Még Téglánál is van nagyobb ember a Loki-családban. Garamvölgyi Péter edzőkollégával a Debreceni Labdarúgó Akadémián  (Fotó: dvsc.hu)

A DVSC felnőtt csapata vagy külföldi szerződés? Milyen álmokat dédelgetsz?
Most semmilyen más vágyam nincs, mint folytatni a munkát Pallagon Mező Józsi kollégámmal, és ott van velünk Horváth Béla barátom is. A legjobb tudásunk szerint tanítjuk a gyerekeket, élvezem a munkát, komoly kihívásnak tartom. Külön motivál, vagy még csak boldogsággal és büszkeséggel tölt el, hogy a fiam is az akadémia kapusa, és egyre ügyesebb. Minden egyben van most az életemben.

Azért a focin túl is van élet!
Nem járok horgászni, bélyeget sem gyűjtök. Sörözöm a barátaimmal.

Mi a vágyad a sör mellé? Vega saláta vagy csülökpörkölt?
Csülökpörkölt és csülök minden mennyiségben. Sülve is, főve is, mindegy.

Van az a pénz, amiért elhagynád Debrecent?
Nincs.

Mi a legjobb Debrecenben?
Nekem minden jó benne. Szerettem a régi Debrecent is, és szeretem a mostanit is, a rengeteg fejlődéssel együtt. Debrecen régen szép volt, most pedig sokkal szebb, egyszerűen gyönyörű.

Mi a legrosszabb Debrecenben?
A Nagyállomás és környéke. Az kifejezetten csúnya, de ha felépül az új főpályaudvar, akkor a miénk lesz a világ legszebb városa.

Ajánlj valami olvasnivalót!
Az egyik nagy kedvencem Remarque szenzációs regénye, A diadalív árnyékában, de az összes Rejtő-könyvet is ajánlom, mert rendkívül humoros olvasmányok.

Ha tévé, akkor vígjáték vagy keserédes dráma?
A fiam társaságában esténként a Két pasi meg egy kicsi, illetve a Rém rendes család elég szórakoztató tud lenni.

Melyik számodra minden idők legkedvesebb Lokija?
Mező József és Horváth Béla – Pető Zoltán, Sándor Csaba, Vadicska Zsolt, Kondás Elemér, Sándor Tamás, Dombi Tibor, Madar Csaba, Nicolea Ilea. Az én kedvenc Lokimban két kapus van!

Mikor nyeri a nyolcadik bajnokságát a DVSC?
2019-ben.

Olimpia vagy NOlimpia?
Ha Rio meg tudta rendezni, akkor mi is megtudnánk!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés