A magyarként való megmaradás egyik legfontosabb feltétele: a pénz

mti

2017.03.16. 16:01

A magyarként való megmaradás egyik legfontosabb feltétele: a pénz
Érdeklődők a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállításon (Fotó: mti)

Az államtitkár mondta Hajdúszoboszlón.

Hirdetés

Megnyílt az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Kárpát-medencei gazdasági konferencia és kiállítás csütörtökön Hajdúszoboszlón.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára megnyitójában kiemelte: a rendszerváltás óta sokan sokat tettek annak érdekében, hogy a kárpát-medencei magyarság gazdasági értelemben is erősödjön, de senki nem tett annyit, mint az utóbbi egy évben a magyar kormány.

 A kormány által biztosított mintegy 150 milliárd forintból soha nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg a délvidék legdélebbi pontjától a kárpátaljai hágókig, Kézdivásárhelytől Pozsonyig

- tette hozzá Magyar Levente.

Az államtitkár a magyarként való megmaradás egyik legfontosabb feltételének nevezte, hogy "legyen egzisztenciális, anyagi értelemben is megalapozott a kisebbségi lét, (...) és meg tudjuk haladni azt a súlyos kihívást, amely az elvándorlás formájában sújtja a határon túli területeket".

Magyar Levente nemzetpolitikai értelemben az áttörés évének nevezte 2017-et, amikor is a Magyar Nemzeti Kereskedőház és különféle helyi alapítványok hálózatán keresztül komoly forrásokat juttatnak a magyar vállalkozók megerősítésére.

Hozzátette: végre előre tudnak lépni azok a gazdák, családok, vállalkozók, akik évtizedeken keresztül háttérbe szorultak, kevesebb lehetőségük volt az érvényesülésre, mint a többségi nemzet tagjainak. Most a kisebbség kerül kedvezőbb helyzetbe, amire száz éve nem volt példa - jegyezte meg.

A konferenciára és kiállításra kétszáz határon túli magyar vállalkozó és csaknem ugyanennyi kiállító érkezett Hajdúszoboszlóra. Ott voltak a rendezvényen a határon túli magyar szervezetek vezetői, mások mellett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ elnöke), Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. 
magyarHajdúszoboszló

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés