Élelmiszergyártó üzem épült Debrecenben
Negyven-ötven embernek ad majd munkát az az élelmiszergyártó üzem, amelyet a debreceni Hajdúhús 2000 Kft. épített a cég diószegi úti telephelyén. A vállalkozás vágóhídja mellé épült gyárban hamarosan elkezdődhet a magas színvonalú húsfeldolgozás.
Papp Istvántól, a Kft. ügyvezető-tulajdonosától megtudtuk:
a 300 millió forintos beruházást teljes egészében saját erőből finanszírozták. Az 1100 négyzetméteres csarnokot a legmodernebb gépekkel – darálókkal, töltőkkel, pépesítővel, gyorspácolóval, főző- és füstölőszekrényekkel, hűtőkkel - szerelték fel, és kialakítottak egy alapanyag tárolót, valamint egy szeletelő-csomagoló részt is.
Az üzemben a felvágottaktól kezdve, a virsli- és kolbászféléken át a füstöltárukig lényegében minden hentesárut elő lehet állítani – mondta Papp István, hozzátéve, hogy a beruházással 40-50 új munkahelyet is teremtenek. A feldolgozóban jelenleg a próbagyártás zajlik, néhány héten belül azonban már elkezdődhet a tényleges termelés is – fűzte hozzá.
Az üzem tesztelését holnap, szerdán országos szakmunkásversenyen folytatják. A hentestanulók megmérettetésére többek között Szegedről, Pápáról és Győrből is érkeznek diákok.
A családi tulajdonú Hajdúhús 2000 Kft. vágóhídja napi 800 sertés vágására, és hetente 100 tonna darabolt hús előállítására alkalmas. A cégnek 150-160 dolgozója van, és több mint 140 szakmunkás tanuló is ott sajátítja el például a hentesmesterség alapjait. A vállalkozás részt vesz a felnőttképzésben is: ebben a programban jelenleg 11-en tanulják a szakmát, de ezt a számot szeretnék legalább megduplázni a közeljövőben.
A Hajdúhús 2000 Kft. elsősorban a hazai piacon, főleg a nagy áruházláncoknak értékesíti termékeit. A cég tavalyi árbevétele 6,2 milliárd forint volt.