Hirdetés

Debrecenben a mongoloknak adnak európai választ

2017.06.20. 18:13

Debrecenben a mongoloknak adnak európai választ
Masir Erdenebajar és Jávor András (Fotó: unideb.hu)

A két egyetem között több mint 10 éves a kapcsolat.

Hirdetés

Kettős diplomát adó képzés indításáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) a Mongolian University of Life Sciences-szel a kedden megnyitott 5. Agrimba-AVA kongresszuson Debrecenben - közölte az egyetem sajtóirodája.

Közleményük szerint a leendő magyar és mongol agrárgazdasági szakemberek kapcsolatépítését, illetve az ázsiai ország gazdaságfejlesztését szolgálja az a kétoldalú megállapodás, amelyet kedden írtak alá a DE agrártudományi campusán. Az együttműködés értelmében 20 magyar és 20 mongol hallgató szerezhet kettős diplomát az ulánbátori intézmény MBA szakán, valamint a debreceni gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztés mesterszakán tanulók közül.

Jávor András rektori főtanácsadó az aláíráskor kiemelte:

a kettős diplomával a mongol gazdaságban jelentkező kérdésekre tudnak európai típusú választ adni.

A Debreceni Egyetem iránt folyamatos az érdeklődés az ázsiai országból, jelenleg is tanulnak mongol doktoranduszok és MSc-hallgatók a cívisvárosban.

A két egyetem között több mint 10 éves a kapcsolat, de a két ország távolsága miatt eddig csak kevesen jutottak el a partnerintézménybe tanulni. A most aláírt megállapodás ennek adhat lendületet - mutatott rá Jávor András.

Masir Erdenebajar, a Mongolian University of Life Sciences elnökhelyettese hozzátette: egyetemüknek kilencezer hallgatója van, és az országban egyedül ők foglalkozunk agrárökonómiával. Ezért - jegyezte meg -, már a program indulásakor ki tudják használni a maximális, 20 fős hallgatói létszámot, és remélik, hogy oktatói csereprogramokra is lehetőség lesz a jövőben.

A Debreceni Egyetemen (annak jogelődjében, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen) 1989-ben kezdődött az MBA képzés az Agrimba nemzetközi hálózat részeként. Az AVA-kongresszus az Agrimba legmagasabb szakmai és tudományos rendezvénye, amelyet kétévente rendeznek meg a hálózat egy tagjánál, ezúttal - immár második alkalommal - Debrecenben - ismertette a professzor. 
egyetem

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés