Hirdetés

Öregszik? Nézze, mit kutatnak a Debreceni Egyetemen!

unideb.hu

2017.02.22. 18:06

Öregszik? Nézze, mit kutatnak a Debreceni Egyetemen!

Kutatómunka, nem is akármilyen.

Hirdetés

A legmodernebb nanostring technológiával felszerelt laborban keresik a „fiatalság titkát” az ország egyetlen Gerontológia Tanszékén. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán az öregedés folyamatait kutatják, és forradalmi eredményekre számítanak.

– Az öregedést megállítani nem lehet, lassítani viszont igen. Az egészséges táplálkozásnak, a fizikai aktivitásnak és a gondolkodásmódnak kulcsfontosságú szerepe van a folyamatban, de ezt már fiatal korban el kell kezdeni. Az öregedés ugyanis annak ellenére, hogy ez nem látszik, valójában már a fogantatás pillanatában elkezdődik – árulta el Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja.

A magyar nők születéskor várható élettartama 79 és fél év, a férfiak alig több mint 72 évre számíthatnak, és a legtöbb embert élete második felében már betegségek kínozzák. A szakember szerint nem törvényszerű, hogy ez így legyen.

150 millió forintból

A professzor szerint az itt folyó tudományos munkának köszönhetően az Egészségügyi Kar néhány éven belül Egészségtudományi Karrá válhat. – Ezt a célt szolgálja, és tudományos hátterünket erősíti a kar egyik legnagyobb beruházása, a Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratórium létrehozása, mely 150 millió forintos pályázati forrásból valósul meg – mondta el a szakember.

A tudósok arra szeretnének választ kapni, hogy mely tényezők vannak hatással a DNS-állományra, és lassítják, vagy éppen gyorsítják az öregedés folyamatát. A másik fő kutatási terület a táplálkozás és az öregedés lassításának összefüggéseit tárja fel. 

A Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratóriumban egy olyan korszerű műszert használnak majd tudósok az öregedési folyamatok feltérképezéséhez, mellyel a kutatások élvonalába tartozó eredményeket is produkálhatunk.

– Az úgynevezett nanostring-technológiával működő nCounter FLEX nevű készülék nemzetközileg is unikális, itthon pedig elsőként a Debreceni Egyetemen válik elérhetővé. Ráadásul a különleges berendezést mi használjuk majd első alkalommal öregedéskutatási vizsgálatokra, így úttörő eredmények elérésére számítunk – hangsúlyozta Semsei Imre. Hozzátette: a molekuláris biológiai kutatások területén rendkívülinek mondható készüléket betegségek diagnosztizálására is lehet majd használni, előrelépést jelenthet például a mellrák diagnosztikájában.

A műszerrel a szakemberek mostantól bizonyos sejtalkotók olyan mennyiségi és minőségi vizsgálatát tudják elvégezni a Debreceni Egyemen, melyre korábban nem volt lehetőségük. Egy adott reakcióban például nemcsak egy, hanem akár 800 gén vizsgálatára nyílik lehetőség. 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés