Természetes csodaszer a szívinfarktus ellen
A Debreceni Egyetemen kifejlesztett innovatív élelmiszereket és technológiákat is megismerhették a hallgatók egy hétfői, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson.
Lizintartalmú, herpesz elleni táplálékkiegészítő, szeléntartalmú, többek között a pajzsmirigy működését is normalizáló túródesszert és fekete fokhagyma – csak néhány a Debreceni Egyetemen kifejlesztett termékek közül. Az innovatív fejlesztésekbe a hallgatókat is bevonták, a fokhagyma alacsony hőmérsékleten, úgynevezett sous vide-kamrában történő kezelését is ők kezdeményezték. A fekete fokhagyma beltartalmi értékeit tekintve ugyanolyan hatékony, mint a friss, miközben finom, íze az asztalt szilváéra emlékeztet. Szívinfarktus megelőzésére napi 1 gerezd ajánlott.
Nemcsak új termékek, hanem innovatív eljárások kifejlesztésén is dolgozunk. Ilyen például a tartósító sous vide-technológia, ami a gyümölcs- és húsfeldolgozásban hasznosítható, valamint a liofilizálás, ami fagyasztva szárítás tulajdonképpen. Ezt a módszert fűszernövényeken alkalmazzuk leginkább. Ha a két technológiát ötvözzük, olyan húst állíthatunk elő, ami akár húsz évig is eláll és fogyasztható
– sorolta Prokisch József, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar docense a DAB Székházban tartott fórumon.
Bár a piaci felmérések szerint tíz innovációs ötletből mindössze kettő vagy legjobb esetben négy-öt lesz sikeres az élelmiszeriparban, Prokisch József vállalkozások indítására buzdította a tanácskozás résztvevőit, mivel az innováció kitörési pontot jelenthet az ágazatban.