Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Risztov Éva naponta kiúszik Szoboszlóig az olimpiai álmokért

| 2011. 11. 25. | 13:57:46
Debrecen olimpiai reménysége felfoghatatlan mennyiségű munkát végez, mégis készségesen szánt időt rá, hogy alaposan kikérdezzük kétfrontos harcáról, régi és új eredményeiről, megújult életfelfogásáról, meg arról, hogy miért a szíve csücske a cívisváros. Cívishír-interjú
Risztov Éva naponta kiúszik Szoboszlóig az olimpiai álmokért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: – Az ob utáni napokban még Szczecin vagy már London jut többet eszedbe?
Risztov Éva: – Éppen most vált véglegessé, hogy nem tudok indulni a decemberi lengyelországi rövidpályás Eb-n egy vállsérülés miatt. Mostanra már egy hetes kiesést okozott, így nem tudnék megfelelően felkészülni a versenyre.

Cívishír: – Mennyire komoly a sérülés?
Risztov Éva: – Nagyobb baj nincs, a londoni felkészülést alapvetően nem befolyásolja. Ha már történik valami, akkor inkább még most történjen, amikor még belefér.

Cívishír: – Mennyire volt fontos az Eb-részvétel?
Risztov Éva: – Nem most lettem volna a világ legjobb formájában a világ legjobb eredményével, de felkészülési versenyként kiváló lett volna.

Cívishír: – Ezek szerint véget ér az idényed, jól látjuk, hogy a visszatérésed óta a legjobb?
Risztov Éva: – Inkább úgy mondanám, hogy fokozatosan sikerül egyre feljebb lépnem. De persze nagyon örülök az idei eredményeimnek, 400 gyorson és 800-on is kijutottam az olimpiára, 1500-on nyolcéves országos csúcsomat döntöttem meg, mindez mutatja, hogy jó úton járok.

Cívishír: – Mennyi pluszt ad, hogy már biztos a londoni indulásod?
Risztov Éva: – Nyilván sokat segít, de hosszútávúszásban 10 kilométeren még sajnos nincs meg a kvalifikáció, igazából akkor leszek nyugodt, ha júniusban Portugáliában ezt is kiharcolom.

Cívishír: – Kemény dió lehet egyszerre két fronton készülni 2012-re.
Risztov Éva: – Az biztos, hogy emiatt sokkal többet kell tűrnöm, és úsznom, naponta 18-20 kilométert teljesítek a vízben.

Cívishír: – Amióta bevállaltad a hosszútávúszást, annak van pozitív visszahatása a medencés szereplésre?
Risztov Éva: – Mondjuk úgy, hogy a kettő jól kiegészíti egymást, a medencés sikerek például remek impulzusokat adtak a nyíltvizes versenyekre. Egyébként nem vagyok egyedül, az élbolyban sokan vállalják ezt a kettősséget.

Cívishír: – Van úgy, hogy egy Világkupán szöges deszkák és döglött teknőcök között úsztok a tengerben, és egymást sem kímélik olykor a versenyzők, a szakág kicsit olyan lehet, mint az autósportban a Dakar.
Risztov Éva: – Azért ezt nem mondanám, bár tény hogy a hullámokkal mindig meg kell küzdeni, és állatokkal is kell számolni a vízben. Volt már olyan, hogy medúzatengerben kellett úsznunk, nem volt leányálom minden karcsapásnál belenyúlni egy medúzába.

Cívishír: – Hosszútávúszóként Világkupát, két Európa-kupát is nyertél, és más színű érmeket is hazahoztál. Az olimpián is számolhatnánk debreceni éremeséllyel?
Risztov Éva: – Az eredmények önmagukért beszélnek, majdnem mindig sikerült jól szerepelnem, és a számomra sajnos kizárással végződött vb-n is benne volt az éremszerzés. Azért attól sűrűbb a mezőny, hogy bármit is mondjunk, mindig lesz ott 30-35 ember, őket kell legyőznöm. Ráadásul egyelőre nem is biztos a londoni nyíltvízi szereplésem, ez Setubalban dől el. A medencére és a nyíltvízre egyébként egyforma elszántsággal tekintek, sikeres felkészüléssel mindkettőben kisülhet jó eredmény.

Cívishír: – A háttér adott, hozzád hasonlóan Gyöngyösi András vagy például Cseh Laci is nagyon pozitívan nyilatkozik Debrecenről, miért szeretitek ennyire?
Risztov Éva: – Ebben a gyönyörű uszodában edzeni, és közben a Nagyerdőn lakni minden sportembernek ideális. Számomra óriási dolog, hogy jó emberekkel dolgozhatok együtt, mindenki egy célért küzd, tényleg érezhető, hogy egy hajóban evezünk.

Cívishír: – Mennyivel tud mindez többet adni a korábbi klubjaidhoz képest?
Risztov Éva: – Nem akarom összehasonlítani a Spartacusszal, de az biztos, hogy én itt megtaláltam magam, teljesen egy hullámhosszon vagyok a környezetemmel. Kialakult a baráti köröm, megvannak a közös programjaink. De persze ez egy komplex dolog, mert én rendben vagyok, jól érzem magam, és ez kihat a környezetemre.

Cívishír: – A mai kiegyensúlyozott állapotban hogy tekintesz vissza a négyéves kihagyásodra, nem veszett el az az idő?
Risztov Éva: – Jó döntés volt, kellett ahhoz, hogy érett emberként térhessek vissza.

Cívishír: – Nagypályán három vb-ezüstéremmel és öt Eb-ezüsttel hatszoros rövidpályás Európa-bajnokként vonultál vissza 2005-ben, nem hiányzik ez a szint?
Risztov Éva: – Egyrészt ezeket a sikereket már elértem, ma is ugyanúgy velem vannak, másrészt már mások a céljaim, harmadrészt a mostani eredményeim is vannak olyan jók, mint a régiek. Egészen máshogy értékelem a dolgokat, mint tizenévesen. Egyébként sincs kedvenc eredményem, ami most van, azt szeretem a legjobban. Örülök, hogy újra úszhatok, örülök annak, amit Debrecen nyújt, megbecsülnek, és számítanak rám, nagyon sokat, a jövőmet látom ebben a városban.

HeGergAnd

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter után Bayer Zsolt is utcára hív
Magyar Péter után Bayer Zsolt is utcára hív
Eljött az idő, hogy erőt mutassanak „a normális emberek” – mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Emberhátrányban kapott ki a Debrecen Felcsúton
Emberhátrányban kapott ki a Debrecen Felcsúton
A Puskás Akadémia hamar gólt szerzett; a Lokinak a kiállítás után esélye sem volt a győzelemre.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát