Hirdetés

Tábornokper Debrecenben: csak a vádbeszéd eltart napokig

MTI

2018.02.07. 15:08

Tábornokper Debrecenben: csak a vádbeszéd eltart napokig
Fotó: MTI/archív

Első fokon 15 vádlottat felmentettek.

Hirdetés

Megkezdődött az ügyész vádbeszéde az úgynevezett tábornokper megismételt elsőfokú eljárásában szerdán a Debreceni Törvényszéken. 

A Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei - a szerdán elhangzottak szerint - kisebb módosításokkal az eredeti vádiratban foglaltakat tartották fenn. A vádbeszéd még előreláthatólag több napig fog tartani Debrecenben. 

Az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat az ügyben költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt, köztük van Fapál László volt honvédelmi államtitkár, három tábornok, hat ezredes, két alezredes és több polgári alkalmazott.

A vádirat szerint a vádlottak - honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai - 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

A vád szerint három dandártábornok - L. István Attila első-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendű vádlott - megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A harmadrendű vádlott, N. Dénes közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és az ügyészség szerint több millió forint kenőpénzt kapott. 

Felmentés, első fokon

Első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2013. február 28-án felmentett 15 vádlottat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól (a két további vádlott ügyét elkülönítve tárgyalják). Az ítélet ellen az ügyész bűnösség és büntetés megállapítása érdekében fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla 2014 februárjában az elsőfokú felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte, új eljárást rendelt el, amelynek lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki.

Nagy László hadbíró ezredes, a Debreceni Törvényszék katonai tanácsának elnöke a szerdai tárgyaláson közölte: az ügyészi vádbeszéd február 19-én, 21-én és szükség esetén 22-én folytatódik. A védőbeszédek az írásba foglalt vádbeszéd tanulmányozása után kezdődhetnek meg.

Debreceni Törvényszéktábornokperkenőpénz

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés