Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Villamosokra adtak pénzt Debrecennek, a 3-as vonalra nem

Cívishír | 2024. 03. 05. | 14:43:13
Az 1-es pályáját korszerűsítik és a vasúti közlekedés sebességét is gyorsítanák.
Villamosokra adtak pénzt Debrecennek, a 3-as vonalra nem
Az 1-es villamos megállója a Péterfia utcán (Fotó: DKV)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni 1-es villamosvonal korszerűsítése és új járművek beszerzése benne van, a főpályaudvar és a 3-as villamosvonal megépítése nem szerepel azon a listán, amely az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) kiemelt, a kormány által jóváhagyott projektjeit tartalmazza.

Először is tegyük tisztába: az IKOP Plusz a magyarországi kötöttpályás, közúti, kerékpárúti és kikötői beruházások megvalósítását célozza EU-s és hazai finanszírozásban (a költségek 85 százalékát az európai uniós, 15 százalékát a magyar költségvetésből fizetik). A kormány március 4-én arról döntött, hogy melyek legyenek ennek a programnak a kiemelt, azaz elsőbbéget élvező beruházásai a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban. A legvaskosabb a budapesti déli körvasút második üteméhez kapcsolódó projekt (új megállóhelyek létesítése 210 milliárd forintból).

Debrecent és tágabb pátriánkat érintően hat beruházást találni az 54 pontból álló listán.

  1. A debreceni 1-es villamosvonal rekonstrukciója és 9 új, alacsonypadlós villamos beszerzése. A beruházás becsült költsége 23,2 milliárd forint. A támogatást az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, Debrecen városa és a DKV Zrt. igényelte, a kérelem benyújtása 2024-ben várható.
  2. A Debrecen-Apafa – Mátészalka vasútvonal villamosítása és pályafejlesztése. A beruházás becsült költsége 141,5 milliárd forint. A támogatást az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a MÁV Zrt. igényelte, a kérelem benyújtása 2024-ben várható.
  3. A Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal fejlesztésének előkészítése; a megvalósításra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz szükséges előkészítési és tervezési feladatok elvégzése. A beruházás becsült költsége 0,5 milliárd forint. A támogatást az ÉKM igényelte, a kérelmet 2023-ban benyújtották.
  4. Pályarekonstrukció az Újfehértó–Nyíregyháza vasúti vonalszakaszon, valamint elektronikus biztosítóberendezés és ETCS kiépítés a Debrecen–Nyíregyháza vonalszakaszon. Utóbbinál a cél a 160 km/órás sebesség. A beruházás becsült költsége 105 milliárd forint. A támogatást az ÉKM és a MÁV Zrt. igényelte, a kérelmet 2024-ben benyújtják.
  5. A Püspökladány–Debrecen vasútvonal korszerűsítése, Debrecen állomás részleges átépítésének előkészítése és a Szajol–Debrecen vasútvonalon ETCS vonatbefolyásoló rendszer kiépítése. Cél a 160 km/órás sebesség. A beruházás becsült költsége 5,4 milliárd forint. A támogatást az ÉKM igényelte, a kérelmet 2023-ban benyújtották.
  6. A Debrecen–Balmazújváros vasútvonal villamosításának és elővárosi fejlesztésének megvalósítása. A beruházás becsült költsége 38 milliárd forint. A támogatást az ÉKM és a MÁV Zrt. igényelte, a kérelmet 2024-ben benyújtják.

Bár a 3-as villamos fejlesztése „1-es”, a debreceni vasútállomás fejlesztése „2-es” prioritással szerepelt az IKOP PLUSZ-ban megvalósításra esélyes beruházások listáján, a mostani kormánydöntésben nem szerepel e két projekt. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy más forrásból nem indulhatnak el ezek a beruházások.

Ratalics László

Debreceniek, jöhet a Civaqua 2!
Negyvenmilliárdos beruházás a Nagyerdőért, a fancsikai, a mézeshegyi tavakért, a Vekeriért.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dunai hajóbaleset: még mindig keresik az öt embert
Dunai hajóbaleset: még mindig keresik az öt embert
Ameddig nincs meg minden eltűnt ember, nem mondható ki, hogy ők valójában áldozatok
Hirdetés
Hirdetés
Baleset Debrecen és Mikepércs között
Baleset Debrecen és Mikepércs között
A 47-es fő úton történt a baleset.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát