Hirdetés

Letöltendő börtönt kérnek a balmazújvárosi polgármesterre

Cívishír

2018.04.16. 11:00

Letöltendő börtönt kérnek a balmazújvárosi polgármesterre
Tóth István fellebbviteli ügyészt hallgatják a Debreceni Ítélőtáblán hétfő délelőtt

Hétfő délelőtt elhangzott a vádbeszéd a Debreceni Ítélőtáblán.

Hirdetés

Súlyosbítaná a balmazújvárosi polgármesterre és egy helyi nagyvállalkozóra első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetést a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség – derült ki hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán.

A bűntetőperben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz, hétfő délelőtt a fellebbviteli ügyész mondta el vádbeszédét. Ebben Tóth István bejelentette, mindkét vádlott esetében letöltendő szabadságvesztés kiszabására, mellékbüntetésként közügyektől eltiltásra tesz indítványt. Veres Margitot – határozott időre – a jogi végzettséget megkövetelő foglalkozásoktól is eltiltaná az ügyészség.

A vádhatóság képviselője korrupciós bűncselekményként írta le a Veres Margiték terhére róttakat, amelyben a balmazújvárosi Kőnig Rendezvényközpontot építtető K. Sándor visszacsorgatott pénzt annak érdekében, hogy a magántőke mellett közpénzt is felhasználhasson a beruházás során.

A vád azt állítja, 2012 végén a Tiba István (Fidesz–KDNP) polgármester mellett akkor még jegyzőként dolgozó Veres Margit segédkezett előbbinek a balmazújvárosi önkormányzat pénzügyi bizottsága, majd a képviselőtestület megtévesztésében. Balmazújváros ugyanis 450 millió forintos állami támogatásban részesült, ám ebből 180 millió forintot Tiba István és Veres Margit K. Sándornak kívánt juttatni a rendezvénycsarnok megépítésére. A siker érdekében a polgármester azt állította a bizottságnak, majd a testületi ülés résztvevőnek, hogy ezt a bizonyos 180 milliót kizárólag a csarnok-beruházásra lehet fordítani. Ám a 450 millió forint felhasználásról szóló kormányhatározat nem tartalmazott ilyen kitételt. A vád szerint Veresnek – jegyzőként – tájékoztatni kellett volna erről az önkormányzati szervek képviselőit, ám hallgatott. A fellebviteli főügyész vádbeszéde szerint azért nem világosította fel sem a bizottságot, sem a képviselő-testületet, mert a 180 milliós támogatás fejében egy használt gépkocsit kapott K. Sándortól.

Az ügyben a Debreceni Törvényszék tavaly októberben mindkét vádlottat elmarasztalta. Veres Margitot 2 év – végrehajtásában 5 évre felfüggesztett – börtönbüntettéssel sújtotta, míg K. Sándort 1 év 6 hónap – 4 évre felfüggesztett – börtönre ítélte.  A nőt 800 ezer, a férfi 500 ezer forint pénzbüntetéssel is sújtották, továbbá rendezniük kell – fele arányban – az elsőfokú  eljárás 1,5 millió forintos bűnügyi költségét.

Hétfő délben a védőbeszédek következnek.

RaL

BalmazújvároskorrupcióDebreceni ÍtélőtáblaVeres MargitTiba István

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés