Hirdetés

A Magyar Nemzet újabb részleteket közölt Kósa-ügyben

2018.03.14. 07:10

A Magyar Nemzet újabb részleteket közölt Kósa-ügyben

Tovább bonyolódik a debreceni politikus körül kirobbant botrány.

Hirdetés

Kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt euró, vagyis több mint nyolcszázmillió forint – ekkora összeg ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. A Magyar Nemzet birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek – írja a lap online kiadása.

A lap kedden írta meg, hogy Kósa Lajos homályos körülmények között felhatalmazást kapott egy több mint 4,3 milliárd eurós számla kezelésére. 

A lap birtokában került dokumentumokból kiderül: a felek okiratba foglaltatták, hogy a megbízó a kisrepülőket üzemeltető svájci cég, az Altenrhein Aviation AG részvényese. A részben angol nyelvű papírokban feltűnik Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján, és ott képviselni a megbízót. Egy másik, 2015-ös papíron is szerepel Czakó János, valamint egy további férfi, Szabó Tamás neve. Mindketten jogosultságot kaptak az okirat szerint arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből. A trezor a szöveg szerint az UBS Switzerland AG zürichi címén található, még azt is rögzítették, hogy ki a svájci ügyintéző, illetve hogy a nevezett férfiak egy Mercedes-Benz S 350 Bluetec típusú gépkocsival érkeznek.

A dokumentumot aláíró közjegyzőhelyettes többek között figyelmeztette a feleket, hogy be kell jelenteniük az illetékes hatóságnak, ha tízezer eurót meghaladó összeget visznek ki az Európai Unió területéről, vagy hoznak be oda. Az egyik angol nyelvű okirathoz a nemzetközi jognak megfelelő hitelesítést, úgynevezett apostille-t is csatoltak – számol be az mno.hu

A megbízó és a politikus közti kapcsolatról árulkodó első okirat 2013. január 28-án kelt, az utolsó pedig 2015. november 16-án – így a lap. 2015. január 12-én kelt az az okirat, melyben a megbízó meghatalmazta Kósa Lajost, hogy helyette és nevében a tulajdonát képező, a Crédit Industriel et Commercial nevű párizsi bank „által kibocsátott részvények tekintetében valamennyi, a részvényest megillető jogokat gyakorolja, ide nem értve a részvények elidegenítését, megterhelését, illetve az osztalék felvételét” – írják.

Czakó az Észak-Atalanti Kft-ben is feltűnt

Ahogy arról beszámoltunk, Kósa Lajos köre és a csengeri szál egy titokzatos kft-ben is összeér.

A cégnyilvántartás szerint az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft-t Czakó János alapította Szabó Gábornéval, sőt Orendi Mihály szerepvállalásáig Czakó ügyvezetője is volt a cégnek. 

A Magyar Nemzet cikkében szereplő Szabó Tamás minden bizonnyal Szabó Gáborné fia, miután a cégadatok szerint ugyanazon a lakcímen szerepel.

Czakó és Szabóék egy azóta végelszámolás alatt lévő közös cégben, a DHH Dream Hotels Hungary Kft-ben is feltűnnek. 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés