Kiváló önkormányzat: saját disznóval etetik a város népét a menzán

MTI

2017.02.16. 12:01

Kiváló önkormányzat: saját disznóval etetik a város népét a menzán
Évente ezer mangalicát vágnak (Fotó: mti)

Hajdúböszörménynek disznótelepe már van, most húsfeldolgozót építenek. Még a debreceniek is kijárnak majd ebédelni!

Hirdetés

A közétkeztetés kiszolgálására saját húsfeldolgozó üzemet épít a hajdúböszörményi önkormányzat - jelentette be a város alpolgármestere egy csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Fórizs László elmondta: a húsfeldolgozó megépítésére a Belügyminisztériumtól (BM) a Start mintaprogram keretében 188 millió forintot nyertek. Ebből az összegből a beruházáson kívül 14 ember egyéves foglalkoztatását is vállalták. 

Az üzemben, amely a közelmúltban 135 millió forintos BM-támogatásból elkészült vágóhíd mellé épül, mintegy 15-20 fajta termék előállítását tervezik. Így például tepertőt, szalámiféléket, disznósajtot, füstölt árukat készítenek majd, illetve a friss tőkehús is helyből kerülhet a közétkeztetési konyhákba.  

Az alapanyagot a szintén önkormányzati tulajdonú telepen felnevelt állatok biztosítják, a fehér és a mangalica kocák szaporulata egy évben eléri az 1000 darabot

- mondta, hozzátéve, hogy Hajdúböszörményben mintegy ötezren veszik igénybe a közétkeztetést, amit pedig nem használnak fel helyben, azt a piacon értékesítik. 

Az üzemben a tervek szerint decemberben kezdhetik meg a húsfeldolgozást.

mangalica

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés