Hirdetés

Kósa Lajos és a 3 millió 360 ezer ember

2016.10.13. 09:46

Kósa Lajos és a 3 millió 360 ezer ember
Kósa Lajos (Fotó: mti)

A debreceni politikus az olasz kormányfő kirohanását üres fenyegetésnek nevezte.

Hirdetés

Soha ennyien nem szavaztak még egy irányba kormány kezdeményezte népszavazáson, mint a kötelező betelepítési kvóta ellen: 3 millió 360 ezer ember új egységet hozott létre Magyarországért, az ország szabadságáért, önrendelkezéséért - értékelte a kvótaellenes népszavazás eredményét a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerda este Debrecenben, sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos szerint ez is mutatja, hogy Magyarország biztonsága pártok felett álló nemzeti ügy, s az így kinyilvánított véleménynek komoly közjogi következménye kell, hogy legyen.

Magyarország az első

A vezető kormánypárti politikus eredményesnek nevezte frakciójuk kezdeményezését az ötpárti egyeztetést illetően - amelyen az MSZP és az LMP nem vett részt -, s meggyőződésének adott hangot, hogy az Országgyűlés a jövő hétfőn kezdődő általános vita után november 8-án módosíthatja az alaptörvényt, s a módosítás november közepén hatályba fog lépni.

Magyarország az első uniós ország, amelyik a kötelező betelepítési kvóta kapcsán megkérdezte az emberek véleményét, s a döntésük azt jelenti, hogy ide nem lehet kötelező kvóta alapján idegeneket betelepíteni, arról minden esetben a magyar parlamentnek kell döntenie.

"Az MSZP újra becsapta a választókat"

Annak kapcsán, hogy két parlamenti párt nem vett részt az alaptörvény módosításával összefüggő többpárti egyeztetésen, Kósa Lajos azt mondta: "az MSZP újra becsapta a választókat". Molnár Gyula MSZP-elnök ugyanis feleslegesnek ítélve a népszavazást távolmaradásra szólította fel a híveit, mondván, a kérdést a parlamentben fogják támogatni - jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy az MSZP ennek ellenére előre jelezte, hogy a párt képviselői sem az ötpárti egyeztetésen, sem a parlamenti szavazáson nem vesznek részt.

Üres fenyegetőzés

A frakcióvezető az MTI kérdésére válaszolva képtelenségnek nevezte Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdai fenyegetését, aki "nagyon kemény" állásfoglalást szorgalmazott az Európai Unió azon tagállamaival szemben, amelyek sok forrást kaptak, de igyekeznek kihúzni magukat a migránsok áthelyezéséről vállalt kötelezettség alól. "Az Európai Unióban egy tagállamot nem lehet felelősségre vonni azért, mert egy jogellenes intézkedést nem hajt végre" - mondta Kósa Lajos, "üres fenyegetőzésnek" minősítve az olasz miniszterelnök szavait, aminek szerinte inkább belpolitikai jelentősége van.

népszavazásKósa Lajos

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés