Hatalmas beruházás indul Debrecenben

MTI

2017.10.10. 20:07

Hatalmas beruházás indul Debrecenben
Fotó: MTI

Már a harmadik német nagybefektető telepszik a cívisvárosba.

Hirdetés

Csaknem 15 milliárd forintos beruházást indít Debrecenben a Krones AG, a következő években 500 munkahelyet létrehozó új üzem létesítéséhez a kormány 5,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a német vállalat beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország jelentős sikert ért el a beruházásokért folyó nemzetközi versenyben azzal, hogy a csomagoló és palackozó berendezéseket gyártó cég Debrecenben épít új üzemet. 

Hozzátette, hogy a Krones AG idén már a harmadik német nagybefektető a hajdú-bihari megyeszékhelyen, ami többek között a város és a kormány befektetésbarát politikájának az eredménye. Ismertette, hogy az idén eddig 63 beruházási tárgyalás zárult le sikerrel külföldi befektetőkkel, míg tavaly 71, így - az időarányos teljesülést tekintve - 2017-ben megdőlhet a beruházási rekord Magyarországon.

A tárcavezető a befektetésbarát intézkedések közül kiemelte az Európában egyedülálló módon alacsony társasági adó jelentőségét és az adóterhek mérséklését lehetővé tévő költségvetési fegyelmet, valamint az alacsony munkanélküliséget, amely a harmadára esett vissza 2010 óta. Hozzátette, hogy a magyar modell sikeres válasz a világgazdasági kihívásokra és bebizonyította, hogy lehet adósságot csökkenteni és munkahelyeket teremteni egyszerre.

Hatezer német vállalat

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a Krones AG beruházása tovább erősíti a két ország gazdasági kapcsolatait. Kiemelte, hogy a német cég gyártmányait a legfejlettebb élelmiszeripari vállalatok használják, a társaság éves bevétele megközelíti a 3,4 milliárd eurót, több mint 170 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre, világszerte több mint 14 ezer embert foglalkoztat és több mint 5 ezer szabadalommal rendelkezik. Hozzátette, hogy a Magyarországon jelenlévő 6 ezer német vállalat 300 ezer munkahelyet teremtett, a befektetők háromnegyede pedig újra Magyarországon ruházna be egy felmérés szerint.

Papp László, Debrecen polgármestere kijelentette, hogy az elmúlt három évben a megyeszékhelyen és Kelet-Magyarországon a kormány fejlesztési szándékai célba értek, az összehangolt és tudatos gazdaságpolitikának köszönhetően új ipari forradalom indult be a városban, és 4 ezer munkahely jött létre. 

Felidézte, hogy Debrecen a Világbank regionális felmérésében 22 kelet-európai város között lett az első többek között az infrastruktúra fejlettségének vagy az engedélyezési eljárások gyorsaságának köszönhetően. 
A polgármester ismertette, hogy a város közép- és felsőfokú képzéseit úgy alakították át, hogy kielégíthessék a befektetők munkaerőigényét, hiszen például a Krones AG magasan képzett szakmunkásokat és fejlesztőmérnököket kíván foglalkoztatni.

Minden Debrecen mellett szólt

Ralf Goldbrunner, a Krones AG végrehajtó tanácsának képviselője fontos mérföldkőnek nevezte az új üzem felépítését, hiszen - mint fogalmazott - termelésüket nemzetközi szinten is erősíteni kívánják. Hozzátette, hogy a szigorú kiválasztási folyamatban Debrecen mellett szóltak a kedvező a logisztikai adottságok, a kiváló infrastruktúra és a jól képzett szakemberek. 
A vállalat képviselője ismertette, hogy az üzemben gépipari alkatrészeket és egyéb berendezési alkatrészeket gyártanak majd és mérnöki munkát is végeznek, alkalmazottaiknak első osztályú munkakörülményeket és versenyképes fizetést kínálnak. Hozzátette, hogy a Krones AG piacvezető a folyékony élelmiszerek és italok csomagolása terén, a világon minden negyedik üveg vagy palack az általuk gyártott berendezéseken készül.

A német vállalat 2007-ben a szentkirályi, 2008-ban a sárbogárdi, 2010-ben a piliscsévi ásványvíz-palackozóba, 2011-ben pedig a Hell szikszói üzemébe szállított gépsort.

DebrecencsomagolásKrones AG

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés