Hirdetés

Akkor sírok, amikor a gyerekek nem látják

Szabolcsihír

2017.06.07. 12:49

Akkor sírok, amikor a gyerekek nem látják
Fotók: Szabolcsihír

Segítségre szorul egy négygyermekes nyíregyházi család.

Hirdetés

Szokatlan kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz egy Oroson élő házaspár. Baranyai Istvánné és Baranyai István albérletet keres. Olyat, amelyet meg is tudnak fizetni, illetve nem kérnek magas kauciót. Több helyen jártak már, de amikor a bérbeadók megtudják, hogy négy gyereket nevelnek, rögtön nem állnak velük szóba.

Márpedig, ahol most laknak, tovább nem maradhatnak. Jelenlegi albérletüket kénytelenek voltak ugyanis felmondani, mert legkisebb gyerekük asztmás lett.

Salétromos, penészgombás a fal, a fűtés téli időszakban 400 ezer forint, amit egyre nehezebben tudunk finanszírozni.  A villanyszámláról nem is beszélve, ami havi 40 és 60 ezer forint, nem is tudjuk, ez hogy jön ki – mondja az asszony.

A nyílászárókon télen süvít be a szél, elavultak, hiába próbáltuk szigetelni gumicsíkkal, mindennel,  amit csak el lehet képzelni, mégis mozog a függöny, akkor is, ha a redőnyt leeresztjük –veszi át a szót a férje.

A négyéves kislányunk ezen a télen kezdett egyre gyakrabban fulladni. Idén januárban kiderült, hogy asztmás – magyarázza Mariann. - A doktornő szerint, ha innen elköltözünk, fél év alatt kinőheti. Ha maradunk, tartós beteg lesz.

Két éve lakunk a 60 négyzetméteres ingatlanban. Amikor ideköltöztünk, nem tűnt fel, hogy gombás, penészes a fal, mert a tapétán semmi nem látszott. Később, amikor a tünetek jelentkeztek a picinél, a pulmonológián a doktornő tanácsolta, kicsit tépjem fel a tapétát, nézzem meg, mi van alatta. Így tettem.

A fal zöld volt a penésztől, akkor már a szagát is éreztem, a salétrom pedig azóta a tapétán is átjött, fehér foltok tarkítják.

Az édesapa nemzetközi kamionos, jól keres, de rengeteget van úton, így a gyermeknevelés az édesanyára marad. Jelenleg anyaságin van. Szakmája szerint varrónő, de most munkát sem tud vállalni, mert nem tudhatja, mikor kell rohannia a gyerekkel az orvoshoz.

Olyankor sírok, amikor a gyerekek nem látják, a nyolcéves kislányom azonban már többször észrevette, hogy bánt valami – meséli az édesanya. Folyamatos stresszben vagyok, éjszaka aludni sem merek, félek, mi van akkor, ha elalszom, és akkor fullad be a 4 éves gyerek.

A házaspár nem érti, miért ne mehetnének ők négy gyerekkel albérletbe, hisz nagyon jó testvérek, szófogadók, jó tanulók. Az asszony első házasságában született két fiú közül a nagyobbik fiú már érettségizett, most csinálja a technikusit, jövőre végez. A kisebbik fiú most ballag a nyolcadikból. A autófényező szeretne lenni, fel is vették. A közös házasságból született 8 éves másodikos nagylányuk kitűnő tanuló, versenyekre jár. A kicsi még ovis.

Ő a legkisebb, Genovéva. A kép a kis tündérről az ovis farsangon készült

A házaspárt olyan megoldás is érdekelné, hogy a lakhatásért cserébe a kertet művelnék, a rezsit természetesen fizetnék. Aki szívesen segítene rajtuk, írjon szerkesztőségünk címére: szerkesztoseg@szabolcsihir.hu vagy hívja az édesanya számát: 30/750-96-92.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés