Hirdetés

Tíz hónapja a betegek méltóságáért Debrecenben

unideb.hu

2018.01.23. 11:20

Tíz hónapja a betegek méltóságáért Debrecenben
Fotók: unideb.hu

Ilyenek az első tapasztalatok az új osztályon.

Hirdetés

Tíz hónapja működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice Osztálya. A speciális részlegen a daganatos betegek testi és a lelki fájdalmát igyekeznek enyhíteni. Segítenek nekik abban, hogy életük végéhez közeledve megőrizhessék emberi méltóságukat.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice-Palliatív Terápiás Osztálya tavaly március óta működik az intézmény felújított Belgyógyászati Tömbjében. A részlegen a régióban egyedülálló módon biztosítanak életvégi ellátást a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek.  A cél a lehető legmagasabb életminőség megőrzése a halál pillanatáig.

– Kezdetben féltünk az új feladattól, nem volt tapasztalatunk, hiszen a régióban nincs hasonló osztály. Kevesen tudták, mit is jelent ez az ellátás, és az első hónapokban kevesen vették igénybe a szolgáltatást. Mára ez megváltozott, a kezdeti nehézségek után, nagyon pozitívak a visszajelzések

– mondta el az első tapasztalatokat Pogácsás Ildikó, az osztály főnővére.

A 20 férőhelyes osztályra azok a betegek kerülhetnek be, akiknél már nem alkalmaznak aktív onkológiai kezelést, de a betegség miatt lehetnek panaszaik.

– Ez az osztály abban különbözik a többitől, hogy elvégezzük az alapvető ápolási feladatokat és a tünetei kezeléseket, emellett többet foglalkozunk a betegekkel, sok időt töltünk a betegágy mellett. Jellemző példa, hogy néhány hónapja az egyik idős beteg egy vastag könyvet olvasott. Azt mondta, addig nem halhat meg, míg a végére nem ér. Amikor már annyi ereje sem volt, hogy megtartsa a könyvet, a kollégáim az ágya mellett ülve olvasták fel neki a regényt. Abban tudunk segíteni a betegeknek, hogy méltó körülmények között, méltósággal tudjanak eltávozni – hangsúlyozta a főnővér.

Az osztályt Juhász Árpád főorvos vezeti, az ellátáshoz multidiszciplináris csoport: szakorvosok és szakápolók mellett szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, lelkész illetve pap, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek állnak rendelkezésre. Az ápolók munkáját önkéntesek is segítik, akik egy 20 órás tanfolyam elvégzése után tevékenykedhetnek a speciális részlegen. Az intézeti kezelésért nem kell fizetni, az ellátás a betegek számára ingyenes.

Debreceni EgyetemKenézy Kórházhospice

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés