Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az apukát is meg kell szülni...

| 2017. 06. 14. | 12:53:00
Tavaly 20 éves rekord dőlt meg Debrecenben.
Az apukát is meg kell szülni...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak baba-, hanem papa-barát is a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikája, ahol a házaspárok együtt élhetik át a családdá válást a gyermekágy első napjaiban. A Születés Hetének klinikai nyílt napján a szülőszobába is bemehettek az érdeklődők.

Póka Róbert, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója a megnyitón mondott beszédében büszkén emelte ki, hogy a nyolc év múlva 100 éves klinikán az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt a szülések száma, ami jelzi az egyre növekvő gyermekvállalási kedvet. A professzor felidézte, hogy tavaly húszéves szülési rekord dőlt meg a klinikán, illetve 30 év után újra négyes ikrek születtek az intézményben.

- Egyre népszerűbb a természetes szülést támogató mozgalom, a klinika pedig igyekszik alkalmazkodni a kor elvárásaihoz. Az intézmény orvosai nyitottak a háborítatlan szülés megvalósításában és az édesanyák egyéni igényeinek teljesítésében, a betegbiztonság, a szakmai szabályok és a higiénés előírások betartása mellett – fejtette ki Póka Róbert. A szakember üdvözölte, hogy a szülésznők mellett egyre nagyobb igény mutatkozik a dúlák jelenlétére is, ezért is tartja fontosnak, hogy a debreceni klinikán a kismama akár dúla segítségével is világra hozhatja gyermekét.

- Már a várandósság időszakában nagy segítséget jelenhet a dúla, például a szülésre való felkészülésben, a félelmek oldásában, a vajúdás idején pedig végig jelen van, így jelentős érzelmi és fizikai támogatást nyújt a kismamának. A szülő nő igényeihez igazodva segíti akár a megfelelő pozíció megválasztását vagy masszázzsal, aromaterápiával, akupresszúrás eljárással támogatja az anyukát – hangsúlyozta előadásában Ferenczi Beáta pszichológus, dúla.

Házaspári szoba

A baba-barát Szülészeti Klinikán az apukákra is figyeltek a Születés Hetén, így a program egyik kiemelt témája volt a papa-barát gyermekágy. - Egyre népszerűbb a „házaspári szoba”, amelyben a pár együtt töltheti a gyermekágy első 3-4 napját, közösen megélve a családdá válást. Az anya és az édesapa együtt tanulják az újszülött ellátását. Azt tapasztaljuk, hogy ha az apukák is tájékozottak és magabiztosabbak az újszülött ellátásában, akkor az az édesanyára és a babára is pozitív hatású – fogalmazott Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus, a programsorozat egyik szervezője. A szakember kiemelte: kutatások igazolják, hogy a dúla jelenlétével csaknem 2 órával rövidíthető meg a vajúdás időtartama, aktív támogatásával pedig akár felére is csökkenthető a császármetszések száma.

Szex és türelem

Szeverényi Péter egyetemi docens előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a pároknak fel kell készülniük a várandósság során változó nemi életre, hiszen a csökkenő nemi vágy és az együttlétek számának ritkulása a terhességgel együtt járó természetes élettani folyamat. A szakember azt javasolta, hogy a szülők a baba megszületése után is legyenek türelmesek, hiszen legalább 3-6 hónap szükséges ahhoz, hogy visszatérjen a várandósságot megelőző szexuális aktivitás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
A Bem tér megújítására is pályázik Debrecen
A közgyűlés igent mondott, jöhet a papírmunka.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.