Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korrupció: jogerős ítélet született az önkormányzat piszkos ügyében

| 2018. 02. 13. | 14:37:00
A Debreceni Törvényszék nem kegyelmezett, kamu munkára fizettek ki milliókat Püspökladányban.
Korrupció: jogerős ítélet született az önkormányzat piszkos ügyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbraidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel és 800 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék kedden T. Jánosnét, mert az általa képviselt társaság 2008-ban több szerződés után valós teljesítés nélkül vett fel csaknem 14 millió forint megbízási díjat püspökladányi önkormányzati projektekhez kapcsolódóan. 

Az asszonyt – a Berettyóújfalui Járásbíróság tavaly júniusi elsőfokú határozatával megegyezően – folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt mondta ki bűnösnek a másodfok. Amennyiben a próbaidő eredménytelenül telik el, úgy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon helyezhető feltételes szabadságra. 

T. Jánosnét kötelezték továbbá az 1,7 millió forint bűnügyi költség megfizetésére, miként a gazdasági társaság jogutódjára kiszabott 12 millió forint értékű vagyonelkobzást is helyben hagyta a törvényszék.

Arnóth Sándor felelőssége

A bíróság által megállapított tényállás szerint a rendőrség korábban vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indított eljárást az ügyben. Akkor tanúként Püspökladány néhai fideszes polgármesterét, a 2011-ben autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándort is meghallgatták. Arnóth Sándor 2006-tól halálig volt Püspökladány polgármestere, 2008-tól pedig országgyűlési képviselő. A ladányi képviselőtestület felhatalmazása alapján ő felelt több pályázat megvalósításáért. 

2008 tavaszán a T. Jánosné által képviselt K. Zrt. a Püspökladányi Gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódó előzetes megvalósíthatósági tanulmány készítésére kapott megbízást, a szerződést a cég képviseletében a vádlott írt alá – szerepel az ítéletben. 

Az önkormányzat ősszel megkapta a számlát, a polgármester aláírta a kifizetéshez szükséges utalványt és a hivatal kifizette a bruttó 6 millió forintot.

A bírósági eljárás során a tanúk megerősítették: a tanulmányt valójában az önkormányzat két dolgozója készítette el, már a vállalkozási szerződés aláírását megelőzően.

A két dolgozat tartalma szinte teljesen megegyezett, olyannyira, hogy a keltezése korábbi, mint a tanulmányt megrendelő szerződés dátuma.

Milliókért csak összefűzték

Egy másik szerződés szerint a T. Jánosné vezette társaságot egy másik megvalósíthatósági tanulmányra is felkérték 2008. március 4-én (ismét a gyógyfürdő volt a fókuszban).

A teljesítést március 14-i dátummal a polgármester igazolta, a cég a számlát szeptemberben benyújtotta, majd elutalták a bruttó 6,7 millió forintot.

Ezt a dokumentációt egy négy évvel korábbi engedélyes terv, illetve az önkormányzati dolgozók tanulmánya alapján írták meg, a K. Zrt. nevével fémjelzett tanulmány az átmásolt szöveg megszerkesztésén, fényképek elhelyezésén, a fedőlap készítésén és az oldalak összefűzésén túl érdemi munkát nem igényelt – szögezi le a tényállás. 

További hat, zömében projektmenedzseri feladatok ellátására és tanácsadásra jött létre szerződés, 8 millió forint értékben. Ezek közül csak kettőt fizetett ki az önkormányzat, de később vissza is utaltatta a pénzt, a többi esetében nem volt utalás. Ez utóbbiaknál a vagyongazdálkodási iroda vezetőjének közbenjárására tagadta meg a polgármester a kifizetéseket.

Kamu munkára fizettek milliókat

Dr. Kovácsné dr. Kereszti Réka, a Debreceni Törvényszék büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte: a cég tevékenysége nem volt dokumentálva, a tényleges munkát az önkormányzat dolgozói végezték, a zrt. munkatársai csak bizonyos részfeladatokat végeztek. 

A polgármester ellenőrzések nélkül adott utasítást a megbízási díjak kifizetésére. 

A szerződésszerű teljesítések elmaradásával, a számlák kiállításával és az utalások elfogadásával T. Jánosné mint a zrt. vezérigazgatója bűnsegédi magatartást valósított meg, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány érje.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.