Hirdetés

Az alvilág volt bankárát és a bandáját elmeszelték Debrecenben

2017.07.07. 15:05

Az alvilág volt bankárát és a bandáját elmeszelték Debrecenben
Kisbandi, azaz L. András az ítélethirdetés alatt (Fotó: mti)

Kisbandi öt év fegyházat kapott.

Hirdetés

Különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményekkel elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a hat vádlottat, akik 2009 és 2012 között több tucat nemzetközi fuvar szállítmányát saját raktáraikba irányították, 355 millió forint kárt okozva a megrendelőknek. A törvényszék a vádlottakat halmazati büntetésként 3 és fél év - 5 év közötti fegyházbüntetésre ítélte, illetve 4-5 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától is.

Az ügy hatodrendű vádlottja, L. András, aki az 1990-es évek magyarországi szervezett bűnözésének közismert alakja volt, 5 év fegyházbüntetést kapott.

A vádlottaknál a törvényszék fejenként 6,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt, emellett meg kell fizetniük csaknem másfél millió forint bűnügyi költséget. A bíróság két vádlottat 5 évre kiutasított Magyarország területéről. Az ítélet értelmében a vádlottak nem bocsáthatóak feltételes szabadlábra.

A vádlottak hazai és nemzetközi szinten is nagy nevű társaságokat károsítottak meg. Ezek között volt több ismert édességgyártó, élelmiszeripari cég, gyógyszergyártó, és tisztítószer gyártó. A bűnszervezet budapesti raktárában rakodtak le például 24 millió forint értékű, 22 tonna márkás csokoládét, amelyet Belgiumból Ausztriába kellett volna szállítani.

A sofőrt menet közben hívták, hogy megváltozott a lerakodás helyszíne.

Nyírbátorból Ausztria és Bécs helyett 14.508 eurónyi súrolószer szintén csak Budapestig jutott. 20.800 kg fagyasztott kukorica Nyírlugosról és Debrecenből, Belgium helyett szintén a fővárosig ment. Ugyanígy „nyoma veszett” 20.236 kg ecetes asztali tormának, 46 raklapnyi, összesen 6.491 kg gyógyszernek, 51 raklapnyi, 66 millió forint értékű márkás kozmetikai terméknek, és 57 milliós CNC élhajlító berendezéseknek is. A bűnszervezet raktárába érkezett be 600 zsák habarcs, 13.680 db másfél literes energiaital, 7 millió forint értékű gumicső, 27 db hűtőpult, 5 millió forint értékű műanyag szelektív szemetes is. Ez utóbbiból hármat a debreceni használtcikk piacon találtak meg. Szintén nem ért oda a szállítási címre 35 ezer eurónyi vaj, 5 millió forint értékű kötegelt vaslemez, erdészeti emelők – csörlők, 100 ezer eurónyi gumiabroncs, 22 ezer euró értékű vascső, 24 tonna papírtekercs, 17 ezer euró értékű kohászati alapanyag, és 372 db légkondicionáló berendezés sem. Ezeket egyébként nagy hazai áruházak vették meg, 169 darabot le is tudott foglalni a nyomozóhatóság – írja a vád.

A bűnszervezet összesen több mint 355 millió forint kárt okozott, amelyből mintegy 84 millió forint kár térült meg.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, illetve L. András és védője 3 nap gondolkodási időt kért, a többiek fellebbeztek. A többség azt kéri, hogy mentsék fel a bűnszervezeti minősítés alól.

ítéletbíróságmaffia

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés